dinsdag, 1. april 2014 - 18:41 Update: 03-07-2014 0:39

NAVO beëindigt samenwerking met Rusland

Foto van vergadering NAVO | NATO
Foto: NATO
Brussel

De NAVO heeft dinsdag in een verklaring afstand genomen van Rusland en de samenwerking opgezegd. Dit meldt de NAVO dinsdag.

'Wij, de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO, zijn verenigd in onze veroordeling van de illegale militaire interventie van Rusland in Oekraïne en de schending van de Oekraïense soevereiniteit en territoriale integriteit', zo staat in de verklaring te lezen.

De NAVO erkent de illegale en onwettige poging van Rusland om de Krim te annexeren dan ook niet. De NAVO dringt er bij Rusland op aan onmiddellijk stappen te ondernemen, zoals uiteengezet in de verklaring van de NAVO-Oekraïne Commissie, om de annexatie onmiddelijk terug te draaien en het internationaal recht en de internationale verplichtingen en verantwoordelijkheden na te leven en direct een echte dialoog te starten om zo tot een politieke en diplomatieke oplossing te komen die het internationaal recht en internationaal erkende grenzen van Oekraïne wel erkend. 

'Wij steunen de inzet van een OVSE-waarnemersmissie naar Oekraïne', aldus de NAVO.

In de afgelopen twintig jaar heeft de NAVO consequent gewerkt voor nauwere samenwerking en vertrouwen met Rusland. Rusland heeft echter het internationale recht geschonden en heeft gehandeld in strijd met de beginselen en verbintenissen in de Euro-Atlantische Partnerschaps Raad basisdocument, de NAVO-Rusland Stichtingsakte, en de Verklaring van Rome. Het heeft ernstig inbreuk gemaakt op het vertrouwen waarop onze samenwerking gebaseerd moet zijn.

'We hebben besloten om alle praktische civiele en militaire samenwerking tussen de NAVO en Rusland op te schorten. Onze politieke dialoog in de NAVO-Rusland Raad kan blijven, zo nodig, op ambassadeursniveau en hoger, om met ons van gedachten te wisselen, in de eerste plaats over deze crisis. We zullen de betrekkingen van de NAVO met Rusland opnieuw bekijken tijdnes onze volgende bijeenkomst in juni van dit jaar', aldus de verklaring.
Categorie: