maandag, 10. november 2014 - 8:09 Update: 10-11-2014 19:07

'NCTV gaat zorgdragen voor hulp familie jihadist'

Steunpunt voor families van jihadisten en potentiële Syriëgangers
Foto: Archief bon
Rotterdam

Voor families van jihadisten en potentiële Syriëgangers komt er een onafhankelijk steunpunt.

De Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft een 'kwartiermaker' aangesteld om zo'n faciliteit op te zetten, omdat de nood heel hoog is bij ouders. Dit schrijft de Volkskrant maandag.

Het onafhankelijke steunpunt zal nauw moeten gaan samenwerken met bestaande initiatieven. Dat moet zorgvuldig en deskundig gebeuren, zo laat een NCTV-woordvoerder aan de krant weten. Karima Sahla van Steunpunt Sabr, dat Haagse ouders van (poteniële) Syriëgangers begeleid zegt in de krant dat er grote behoefte aan zo'n steunpunt is.

Sahla: 'Belangrijk is dat het steunpunt echt onafhankelijk is. De inbreng van de gemeenschappen is cruciaal' Over de ouders van (potentiële) jihadisten zegt ze: 'Velen hebben het gevoel van het kastje naar de muur te worden gestuurd. Voor hen is het vijf voor twaalf. Ze isoleren zich, gaan eraan onderdoor. Er is vaak geen passende hulp.'

In tv-programma Pauw zei minister Plasterk van Binnenlandse Zaken vrijdagavond dat in Irak en Syrië tot nu toe 20 Nederlandse jihadstrijders zijn omgekomen. Het gaat dan om 'bevestigde gevallen. De identiteit van deze menen is bekend bij de veiligheidsdienst AIVD. Uit cijfers van de AIVD blijkt dat er al zo'n 160 Nederlandse jihadisten richting Syrië en Irak zijn gegaan. Het steunpunt gaat begin volgend jaar van start.

Provincie: