dinsdag, 8. april 2014 - 12:19 Update: 03-07-2014 0:38

Nederland draagt bij aan Europese onderzoek Oekraïne

Foto van minister Timmermans | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Foto van minister Timmermans | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Nederland neemt deel aan de monitoringsmissie in Oekraïne van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. Nederland heeft vijf waarnemers en een financiële bijdrage van 200.000 euro aangeboden. Drie Nederlandse waarnemers reizen binnenkort af richting Oekraïne.

'Nederland doet dit omdat het veel waarde hecht aan het internationale streven om Oekraïne te ondersteunen en bij te dragen aan de-escalatie van de huidige crisis', zegt minister Timmermans (Buitenlandse Zaken).

De OVSE besloot 21 maart een zogenoemde Special Monitoring Mission in Oekraïne te ontplooien. Deze missie, met in eerste instantie 100 waarnemers, zal opereren vanuit tien steden in Oekraïne. De waarnemers zullen door middel van informatievergaring inzicht bieden in de veiligheidssituatie in de verschillende regio’s. Daarnaast zullen zij rapporteren over eventuele specifieke incidenten, zoals botsingen tussen verschillende bevolkingsgroepen. De missie zal de mensenrechtensituatie monitoren - inclusief de rechten van minderheden - en de dialoog op ieder niveau bevorderen.

De missie wordt voor een periode van zes maanden ontplooid. Verlenging is mogelijk na een verzoek van Oekraïne en een nieuw besluit van de OVSE.