maandag, 24. maart 2014 - 11:39 Update: 03-07-2014 0:39

Nederland en China versterken bilaterale relatie

Foto van Henk Kamp | RVD
Foto: RVD
Den Haag

China en Nederland hebben besloten de bilaterale samenwerking verder te intensiveren. Dat staat in een gezamenlijke verklaring die de beide landen naar aanleiding van het staatsbezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Nederland hebben uitgegeven.

De Joint Statement on the Establishment of a Partnership for Comprehensive Cooperation bevestigt het wederzijdse streven naar brede samenwerking met aandacht voor politieke en economische onderwerpen, internationale ontwikkelingen en veiligheid, cultuur en wetenschap, en uitwisselingen over en weer. China en Nederland zijn ook overeengekomen de dialoog over mensenrechten te versterken, onder meer via geregelde bilaterale consultaties. Beide landen bevestigen in de verklaring hun commitment aan de bevordering en bescherming van de mensenrechten.

Ondertekening van de gezamenlijke verklaring
President Xi onderstreepte tijdens het Staatsbanket het belang van goede betrekkingen met de EU en noemde Nederland als de toegangspoort van China tot Europa. Tijdens het bezoek zijn contracten met het Nederlands bedrijfsleven getekend met een economische potentie van honderden miljoenen. Er werden contracten getekend met onder meer KLM en met de zuivelsector. De Chinese president was aanwezig op een economisch forum in Noordwijk met ruim 500 Chinese en Nederlandse bedrijven.

Zondag heeft minister-president Rutte de Chinese president ontvangen op het Catshuis waar ze onder meer spraken over mondiale veiligheid, economie en de relatie tussen beide landen. Bij dit overleg waren ook de ministers Timmermans van Buitenlandse Zaken, Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Kamp van Economische Zaken en Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aanwezig. Na afloop van de bijeenkomst werd een aantal overeenkomsten ondertekend over samenwerking het gebied van zuivel en energie en over de oprichting van een gezamenlijk cultureel centrum.

President Xi woonde een presentatie bij van Nederlandse landbouwinnovaties in Kasteel Keukenhof waar hij kennis maakte onder meer speciale LED-verlichting om goedkoper tomaten te kweken, en met een ultramoderne mestverwerker en een melkrobot. Ook werden technieken gepresenteerd om de voedselveiligheid te verbeteren.