maandag, 14. juli 2014 - 12:21

Nederland en Nedersaksen versterken samenwerking bij rampenbestrijding

Nederland en Nedersaksen versterken samenwerking bij rampenbestrijding
Foto: SXC
Coevorden

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie en minister Pistorius van Binnenlandse Zaken van Nedersaksen hebben afspraken gemaakt over verregaande samenwerking bij de bestrijding van rampen.

De overeenkomst gaat onder andere over gezamenlijke crisiscommunicatie en rampenpreventie. De ondertekening vond plaats op het bedrijventerrein Europark op de Nederlands-Duitse grens bij Coevorden.

Minister Opstelten is tevreden met de afspraken: “Voor diensten die langs de landsgrenzen opereren, is het logisch dat ze voor hulp en ondersteuning niet slechts naar een kant kijken, maar ook over de grens.” Minister Pistorius benadrukt het belang van de samenwerking: “Hoog water, branden of een treinongeluk: bij rampen gaat het erom dat hulp snel wordt geleverd, niet waar die hulp vandaan komt.”

Preventie

De Nederlandse Veiligheidsregio’s en Duitse Kreise stellen elkaar op de hoogte van gevaren, rampen of andere grote gebeurtenissen die mogelijk effecten hebben op het gebied van de ander. Daarnaast zullen er grensoverschrijdende rampenplannen worden uitgewerkt. Om te zorgen dat deze plannen ook in de praktijk werkbaar zijn, worden er door de Nederlanders en Duitsers gezamenlijke oefeningen georganiseerd. Ook zal kennis over de bestrijding van natuurbranden worden geïntensiveerd. Opstelten: “Als het nodig is om belemmeringen bij de samenwerking door bestaande afspraken aan te vullen, zullen wij dat zeker doen.”

Politiesamenwerking

De bewindslieden spraken in Coevorden ook over intensievere politiesamenwerking. Onder andere de aanpak van mobiel banditisme en drugscriminaliteit kwamen aan de orde. Eerder maakte minister Opstelten al afspraken met de Duitse minister De Maizière van Binnenlandse Zaken over deze onderwerpen.