donderdag, 11. september 2014 - 11:28 Update: 11-09-2014 16:08

Nederland gaat miljoenen extra investeren voor ruimtevaartindustrie

Dertien miljoen euro extra voor Nederlandse ruimtevaartindustrie
Foto: fbf
Den Haag

Het kabinet investeert vanaf 2018 dertien miljoen euro extra per jaar in de Nederlandse ruimtevaartindustrie zodat Nederlandse ondernemers en wetenschappers kunnen blijven profiteren van ontwikkelingen in de Europese ruimtevaart.

Dat schrijft Minister Kamp van Economische Zaken (EZ) donderdag 11 september 2014 in een brief aan de Tweede Kamer.

Goed voor werkgelegenheid en behoud technische kennis
Minister Kamp: 'Door te blijven investeren in Europese ruimtevaartprogramma’s kunnen ondernemers profiteren van kansen op de Europese markt. Dat is goed voor de werkgelegenheid en zorgt ook voor behoud en uitbreiding van technische kennis in Nederland.'

Bouw van minisatellieten
Met dit geld kunnen Nederlandse bedrijven meedoen met bijvoorbeeld de bouw van minisatellieten en een waarschuwingssysteem voor zonnestormen en andere bedreigingen uit de ruimte. Met de extra investering blijft Nederland tussen de 90 en 100 miljoen per jaar investeren in de ruimtevaartsector. Eerdere voorgenomen bezuinigingen zijn in 2012 en 2014 ongedaan gemaakt.

Jaarlijkse omzet €140 miljoen euro
De Nederlandse ruimtevaartsector omvat zo’n 80 bedrijven en kennisinstellingen met een jaarlijkse omzet van in totaal €140 miljoen euro. Het European Space Research and Technology Centre (ESTEC) met 2500 hooggekwalificeerde werknemers, bevindt zich in Noordwijk.

Categorie:
Provincie: