zaterdag, 29. november 2014 - 10:08 Update: 29-11-2014 10:10

Nederland investeert €140 miljoen in Europese ruimtevaart

Nederland investeert €140 miljoen in Europese ruimtevaart
Foto: ESA
Den Haag

Nederland stelt de komende jaren €140 miljoen beschikbaar voor Europese ruimtevaartprogramma’s. Dit schrijft minister Kamp van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar de ministersconferentie van het European Space Agency (ESA) op 2 december 2014.

'Investeringen in ruimtevaarttechnologie zoals satellietdata en geavanceerde zonnepanelen, leiden tot inkomsten voor het Nederlandse bedrijfsleven, kansen voor de wetenschap en oplossingen voor maatschappelijke problemen', aldus Kamp die wijst op het economische belang van ruimtevaart. 'Iedere euro die we in de Europese ruimtevaart investeren, vloeit terug via directe opdrachten voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen. De kennis en ervaring die voortkomt uit ruimtevaart is onmisbaar voor het versterken van onze concurrentiepositie in de wereld. Het leidt tot nieuwe bedrijvigheid, banen en inkomsten.'

Investeren in toppositie

De recente komeetlanding tijdens de Rosetta-missie, waarbij geavanceerde zonnepanelen van Nederlandse makelij een belangrijke rol spelen, toont aan dat Europa en Nederland bij de internationale top horen van de ruimtevaart. Om aan die top te blijven zijn nieuwe investeringen noodzakelijk, naast de vaste bijdragen van Nederland aan ESA. Daarom gaat het kabinet de komende jaren €35 miljoen investeren in het Europese ontwikkelingsprogramma voor aardobservatiesatellieten. Nederland loopt hierin wereldwijd voorop en het KNMI kan met de satellietinstrumenten steeds nauwkeuriger het klimaat en de luchtkwaliteit meten.

Minister Kamp zegt verder onder meer €67,7 miljoen toe voor de ontwikkeling van de nieuwe ESA-draagraket, de Ariane-6. De nieuwe draagraket wordt ontwikkeld om goedkoper satellieten en onbemande ruimtevaartvluchten te kunnen lanceren. Ook trekt het kabinet €10 miljoen euro uit voor verdere ontwikkeling van het Internationaal Ruimtestation ISS. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):