zondag, 20. juli 2014 - 20:45 Update: 20-07-2014 23:10

Nederland krijgt internationale coördinatie identificeren slachtoffers

vliegramp, rampgebied
Foto: YouTube
Den Haag

​Minister-president Mark Rutte heeft zondagavond om 18.55 uur een overzicht gegeven van de laatste ontwikkelingen van de vliegramp in Oekraïene.

'Gisteren en vandaag hebben Frans Timmermans en ik in contact gestaan met vele spelers die betrokken zijn bij de repatriëring van de omgekomen mensen. Afgesproken is dat Nederland de internationale coördinatie krijgt bij het identificeren van de slachtoffers' , aldus Rutte.

Rutte:

''Vandaag is op tal van plaatsen in Nederland stilgestaan bij de vreselijke ramp die afgelopen donderdag heeft plaatsgevonden. Tienduizenden mensen hebben condoleanceregisters getekend op internet en gemeentehuizen. Lokale gemeenschappen vangen nabestaanden op, sportverenigingen, kerken, scholen, allen zijn actief. In alle ellende en verdriet is het hartverwarmend om deze enorme nationale betrokkenheid te zien.

Morgen is er een besloten informatiebijeenkomst voor nabestaanden, de Koning en de Koningin, ikzelf, een aantal ministers en staatssecretarissen zullen daarbij aanwezig zijn. Maar ook familierechercheurs en mensen van Slachtofferhulp Nederland''.

Vertrek toestel Defensie naar Charkov

''Gisteren en vandaag hebben Frans Timmermans en ik in contact gestaan met vele spelers die betrokken zijn bij de repatriëring van de omgekomen mensen. Afgesproken is dat Nederland de internationale coördinatie krijgt bij het identificeren van de slachtoffers. De Nederlander Gert Wibbelink zal dat team aanvoeren''.

Vanavond vertrekt er een toestel van Defensie vanaf vliegbasis Eindhoven naar Charkov. Aan boord zijn mensen en middelen om in Charkov een coördinatiecentrum in te richten.

''Vandaag is ook veel bericht over de trein die bij het rampgebied staat met daarin een groot aantal lichamen. Alle inspanningen zijn er nu op gericht om deze trein op Oekraïens of door Oekraïne gecontroleerd grondgebied te krijgen. Onder andere heeft vandaag daarover Frans Timmermans getelefoneerd met Secretary of State Kerry. De OVSE voert de onderhandelingen hierover met de separatisten''.

OVSE-monitoringmissie kon zondag ongestoord werken

''De OVSE-monitoringmissie heeft vandaag naar onze laatste informatie redelijk ongestoord kunnen werken. Bovendien is de OVSE voornemens om morgenvroeg de identificatiemissie met daarin, met daarbij meegenomen, met daarin embedded zou je kunnen zeggen, de Nederlandse experts, om die morgen naar het gebied te laten gaan''.

''Druk om lichamen terug te krijgen''

''Vandaag heb ik zelf wederom een aantal gesprekken gevoerd met collega' s, waarronder bondskanselier Merkel en premier Cameron en vanavond spreek ik nogmaals met president Poetin. Al deze gesprekken hebben als doel bij te dragen aan onze hoofdprioriteit: namelijk druk te zetten op alle partijen om de lichamen terug te krijgen. In dat kader reist op dit moment Frans Timmermans naar New York voor overleg met de Verenigde Naties en leden van de Veiligheidsraad. Om de internationale coalitie verder uit te bouwen die zich sterk maakt voor de spoedige berging van de lichamen en de onderste steen boven te krijgen wat betreft de gebeurtenissen, de verschrikkelijke gebeurtenissen met de MH17''.

Kamer wordt maandag bijgesproken

Morgenochtend zullen de ministers Opstelten, Plasterk en de premier in een briefing de Tweede Kamer over de nasleep van de vliegramp en de reactie van de regering van de afgelopen dagen inlichten.