dinsdag, 18. februari 2014 - 11:26 Update: 03-07-2014 0:42

Nederland overweegt maatregelen anti-homo wetgeving Oeganda

foto van Russische anti-homopropagandawet | fbf
Foto: fbf
Den Haag

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) vindt dat Nederland krachtig moet reageren als president Museveni van Oeganda de zogeheten anti-homo wetgeving tekent. 'Die wet is onacceptabel en kan niet zonder consequenties blijven', aldus de minister.

De begrotingssteun van de EU, die nu is opgeschort, kan volgens de minister niet worden hervat als de wet wordt aangenomen. Ook beziet Timmermans welke organisaties in Oeganda die van Nederland steun krijgen zich voor de wet hebben uitgesproken.

Onlangs werd bekend dat president Museveni de wet wil ondertekenen die levenslang als strafmaat stelt op homoseksualiteit. Eerder leek het er nog op dat Museveni hiervan zou afzien. Voor een formele reactie wil het kabinet afwachten of het tot een definitieve ondertekening door de president komt. Wordt de wet aanvaard, dan zal Nederland een krachtig signaal afgeven. De wet stemt niet overeen met internationale mensenrechtenverdragen die ook Oeganda heeft getekend. 'Ondertekening van de wet zal consequenties hebben voor de relatie met Nederland', aldus Timmermans.

Zijn collega Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) beraadt zich op gevolgen voor de hulp. Nederland gaf al geen begrotingssteun meer aan Oeganda.

Tegelijkertijd mag de Nederlandse reactie de belangen van LHBT in Oeganda niet schaden, aldus Timmermans. Daarom overlegt de Nederlandse ambassade in Kampala met LHBT-organisaties om te bezien wat de meest aangewezen reactie zou moeten zijn. Nederlandse steun aan maatschappelijke organisaties die zich voor de wet hebben uitgesproken zal kritisch tegen het licht worden gehouden, maar voor een besluit is het nu nog te vroeg.