vrijdag, 23. mei 2014 - 16:12 Update: 03-07-2014 0:36

Nederland stelt 4 F-16’s beschikbaar voor NAVO

Foto van vier F-16's | Archief FBF
Foto: Archief FBF
Den Haag

De bewaking van het Baltische luchtruim wordt in september versterkt met vier Nederlandse F-16’s. Dit meldt het ministerie van Defensie vrijdag.

'De jachtvliegtuigen gaan vanuit Noordoost-Polen patrouilleren boven de oostelijke helft van het NAVO-gebied', aldus het ministerie.

Nederland zal de NAVO dit aanbod eind mei doen in aanvulling op de eerdere bijdragen zoals luchttankcapaciteit voor de AWACS en de mijnenjager die tot eind juni meedoet aan patrouilles en inspecties in de Baltische Zee.

De NAVO heeft vanwege de crisis in Oekraïne meer militaire middelen ingezet om oostelijke bondgenoten die zich bedreigd voelen, gerust te stellen. Nederland is een loyale bondgenoot en met de bijdrage wordt de onderlinge solidariteit onderstreept.

Versterken
Nederland biedt voor de periode van begin september tot eind december 2014 vier F-16’s aan om vanaf het Poolse Malbork de luchtruimbewaking van Estland, Letland en Litouwen te versterken. De toestellen opereren niet langer alleen vanaf de Litouwse luchtmachtbasis Siauliai, maar ook vanaf Amari in Estland en Malbork in Noordoost-Polen.

De toestellen dienen niet alleen als ondersteuning van de oostelijke bondgenoten. Ze kunnen ter plekke ook goed oefenen met de Poolse luchtmacht en de AWACS-radarvliegtuigen.

Baltic Air Policing
Estland, Letland en Litouwen beschikken niet over eigen jachtvliegtuigen. Andere NAVO-lidstaten nemen daarom de bewaking van het luchtruim van de Baltische landen voor hun rekening. Voor dit zogeheten Baltic Air Policing leveren de NAVO-partners om beurten jachtvliegtuigen.

Categorie: