donderdag, 24. juli 2014 - 21:22 Update: 25-07-2014 8:13

Nederland stuurt veertig ongewapende Marechaussees naar Oekraïne

Marechaussees ontslagen na plunderen snoepautomaat
Foto: KMar
Den Haag

40 man Koninklijke Marechaussee gaan op missie naar de Oekraïne.

De marechaussee wordt niet ingezet om de rampplek te beveiligen, maar om forensische experts te ondersteunen bij het zoeken naar lichamen, aldus Rutte. De marechaussee is overigens niet bewapend. Dat heeft premier Rutte donderdagavond op een persconferentie bekend gemaakt.

Minister-president Rutte gaf aan dat het kabinet behoedzaam moet opereren. 'Maar behalve dat wij kijken hoe wij die stabiele omgeving kunnen creëren zijn we ook nu al bezig met extra inzet om al het nodige te doen'.

De kans is volgens Rutte nog steeds groot dat er op het terrein nog slachtoffers aanwezig zijn. In Hilversum is intussen een team van meer dan 200 internationale experts bezig met de identificatie van de slachtoffers die daar, zoals sinds gisteren, arriveren. Eerder vandaag ondertekenende minister Timmermans in Kiev het besluit dat Nederland formeel de leiding geeft bij het onderzoek naar de ramp en het feit dat de identificatie van de slachtoffers hier in Nederland plaatsvindt.

Rutte wilde weinig kwijt over een eventuele politie-missie naar Oekraïne. "Wij zoeken naar manieren om de omgeving te stabiliseren. Of dat lukt is nog niet zeker."

Provincie:
Blik op 112: