donderdag, 23. oktober 2014 - 21:08 Update: 23-10-2014 21:46

Nederland supergoed in het innen van btw

Nederland supergoed in het innen van btw
Foto: Archief EHF

Van de 26 onderzochte EU-lidstaten is Nederland, samen met Finland, het beste in het innen van btw.

Dit meldt de Europese Commissie in Brussel donderdag. De kloof tussen verwachte btw-inkomsten  en ontvangen btw is in Nederland en Finland het kleinst. Volgens het dagelijks  bestuur van de EU is de kloof in Nederland en Finland 5 procent, maar in Roemenië bijvoorbeeld 44 procent.

Volgens de Commissie is in 2012 ongeveer 177 miljard euro aan btw-inkomsten verloren gegaan, doordat btw-regels niet werden nageleefd of omdat verschuldigde btw niet werd geïnd. De 177 miljard euro is een bedrag dat overeenkomt met 16 procent van het totaal aan verwachte btw-inkomsten van de 26 lidstaten. Dit blijkt uit een recente studie van de Europese Commissie die onderzoek deed naar de btw-kloof.

Algirdas Šemeta, commissaris voor belastingen, zegt hierover: ‘De btw-kloof is in wezen een graadmeter om na te gaan in hoeverre de btw-handhavings- en nalevingsmaatregelen in de EU doeltreffend zijn. Uit de cijfers van vandaag blijkt dat er nog veel meer werk moet worden verricht'. Dit meldt Accountancynieuws.nl. De site schrijft dat het minder ontvangen van btw zonder twijfel komt door niet-naleving van de wetgeving, maar de btw-kloof is niet alleen te wijten aan fraude. Niet-betaalde btw kan namelijk ook onder meer het gevolg zijn van faillissementen en surseances, statistische fouten, te late betalingen en juridische ontwijkingsconstructies.

Categorie:
Tag(s):