vrijdag, 6. juni 2014 - 9:28 Update: 03-07-2014 0:35

Nederland wil uitkeringen Marokko verlagen

Foto van euro biljetten 500 en 50 | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

De regeringspartijen VVD en PvdA gaan de druk op Marokko vergroten om te helpen bij het verlagen van hete uitkeringsverdrag met dat land. Dit melden Haagse bronnen aan De Telegraaf.

Gisteren werd er topberaad gehouden over de langlopende kwestie door onder andere de vicepremier Asscher, de fractieleider van de VVD Zijlstra en Diederik Samson van de PvdA. Het kabinet wil de uitkering verlagen naar de standaard van het land. Dit omdat mensen royaal kunnen leven in het buitenland met een Nederlandse toelage, terwijl de kosten voor levensonderhoud daar minder zijn.

De liberalen wilde in beginsel het verdrag met Markokko direct beëindigen omdat Marokko niet wilde meewerken. De vicepremier Asscher noemde het direct opzeggen onverstandig omdat dit het bestrijden van uitkeringsfraude in Marokko zou bemoeilijken.

Door de druk op Rabat te verhogen hoopt men dat het land overstag zal gaan en alsnog gaat meewerken. Wanneer dit niet gebeurd zal het verdrag waarschijnlijk dit najaar in de prullenbak verdwijnen. 

 

Provincie: