dinsdag, 30. september 2014 - 8:09 Update: 30-09-2014 21:46

Nederlander staat minder rood

Nederlanders sparen minder
Foto: fbf
Den Haag

Nederlanders letten over het algemeen goed op hun uitgaven (90%). De helft zegt zelfs ‘heel goed’ op te letten (52%).

Een meerderheid spaart (87%), heeft het afgelopen jaar niet rood gestaan (58%) en heeft geen betalingsherinneringen gehad (66%). Dit blijkt uit de Monitor financieel gedrag van Wijzer in geldzaken onder ruim 1.000 consumenten van 18 t/m 80 jaar. Het platform ziet een lichte verbetering ten opzichte van 2013: Nederlanders staan bijvoorbeeld iets minder vaak rood en ontvangen minder vaak betalingsherinneringen.

Meerderheid kijkt bij financiële beslissingen niet langer dan 10 jaar vooruit
41% van de mensen is niet van plan om maatregelen te treffen voor een verlies van inkomsten uit arbeid. Vooral jongeren, laag opgeleiden en mensen met een beneden modaal inkomen zijn dit niet van plan. Meer dan zes van de tien Nederlanders hebben een buffer voor de korte termijn (62%). Het bedrag in dit spaarpotje is bij 26% van de mensen hoger dan € 5.000,-. Bij het nemen van financiële beslissingen houden de meeste Nederlanders t/m 66 jaar rekening met de toekomst (78%). Vaak kijkt men ongeveer 10 jaar vooruit (60%). Slechts 18% kijkt een langere periode vooruit.

Bereidheid tot overstappen bij een beter aanbod gering
Nederlanders blijven bij (de aanschaf van) hun financiële producten veelal vergelijken tussen verschillende aanbieders. Echter ook in het financiële domein is de bereidheid tot overstappen naar een andere aanbieder met een beter aanbod zeer gering. Slechts 18% van de mensen stapt over zodra dit kan.

Mensen in loondienst letten minder op, maar hebben goede buffer
Nederlanders in loondienst letten minder goed op hun financiën, zij staan vaker rood en ontvangen vaker betalingsherinneringen. Zij beschikken vaak wel over een goede buffer om onvoorziene gebeurtenissen financieel op te vangen. Niet-werkenden houden daarentegen hun financiën goed in de gaten (56% altijd), maar hebben relatief weinig spaargeld en buffer voor onvoorziene uitgaven.

Motivatie tot verbetering ‘verantwoord financieel gedrag’ beperkt
Bijna driekwart (72%) van de Nederlanders zou zelf beter willen worden in het in balans houden van het dagelijkse huishoudboekje, het rekening houden met (on)voorziene gebeurtenissen, financieel plannen of het bewust beslissen over financiële producten. Erg sterk is de motivatie om te verbeteren vaak nog niet. Jongere leeftijdsgroepen (18 t/m 34 jarigen), laag opgeleiden en mensen met een beneden modaal inkomen zijn het vaakst gemotiveerd om hun financiële gedrag te verbeteren.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):