vrijdag, 23. mei 2014 - 14:26 Update: 03-07-2014 0:36

Nederlands oudste wandelroute wordt weer heropend

Foto van wandelroute Amsterdam Arnhem | ANWB
Foto: anwb
Zeist

Zaterdag 24 mei wordt de oudste ANWB wandelroute van Amsterdam naar Arnhem feestelijk heropend. Dit meldt de ANWB vrijdag.

De oudste wandelroute van Nederland die dateert uit 1914, verbindt Amsterdam met Arnhem. De feestelijke start vindt zaterdag 24 mei om 10.00 uur plaats in Slot Zeist.
De hoofddirecteur van de ANWB, Guido van Woerkom zal alle wandelaars welkom heten. Daarna zal hij kort ingaan op de historie van de wandelroute. Daarna zullen de aanwezige wandelaars een deel van de route afleggen.

Het idee kwam van de heer Pos, tweede voorzitter van de ANWB. Een bewegwijzerde wandelroute dwars door Nederland, zou dat geen mooie promotie voor de Bond zijn? Het Dagelijks Bestuur van de ANWB stemde in 1913 toe. De Kampioen plaatste een vacature voor iemand die het hele wandeltraject in kaart kon brengen en beschrijven.

Uit de 242 sollicitanten werd de heer J.D.H. Beckering, kapitein van het Indische Leger, gekozen. De wandelroute was 150 kilometer lang en bewegwijzerd met ruim 700 bordjes. Onderweg stonden vier stenen informatiepanelen en er kwam een boekje met extra informatie en wandelkaarten. Het hele project kostte drieduizend gulden. De wandelroute werd op 26 mei 1914 feestelijk geopend.

In 1951 werd het traject nog eens geactualiseerd. Het magazine Op Pad begon in 2011 met het opnieuw in kaart brengen van het oorspronkelijke traject uit 1914. Naar schatting 80% van de wandelroute Amsterdam - Arnhem is nu, bijna honderd jaar later, nog steeds te lopen over dezelfde wegen en paden als toen.

Provincie: