zondag, 26. oktober 2014 - 20:50 Update: 09-10-2015 23:17

'Nederlandse banken schokbestendig'

Nederlandse banken schokbestendig
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

De Nederlandse banken zijn goed uit de doorlichting van de bankbalansen van de grote banken in de eurozone gekomen.

De Europese Centrale Bank (ECB) lichtte de afgelopen periode 130 grote Europese banken door, waaronder zeven uit Nederland: ING Bank, Rabobank, ABN AMRO, SNS Bank, BNG Bank, NWB Bank en RBS N.V. Er waren in totaal 25 banken uit o.a. Italië, België, Griekenland, Slovenië e Cyprus die de test niet ongeschonden doorstonden. De Comprehensive Assessment markeert de start van het nieuwe toezicht op Europese banken, dat de ECB op 4 november op zich neemt.

Door de test, de zogenoemde Comprehensive Assessment, heeft de ECB goed zicht gekregen op de kwaliteit en de schokbestendigheid van de bankbalansen van de Europese banken. Zo vergroot de test de transparantie en maakt zij de Europese banken vergelijkbaar. Dit is een belangrijk onderdeel bij de totstandkoming van de Europese bankenunie. Daarnaast hebben banken op de test geanticipeerd  door reeds extra kapitaal op te halen; ook hierdoor is de Europese financiële sector versterkt.

Minister Dijsselbloem van Financiën: “De Comprehensive Assessment vormt een belangrijke basis voor uniform en transparant Europees bankentoezicht. Nederlandse banken hebben de afgelopen jaren de nodige maatregelen genomen om hun kapitaalspositie te verstevigen door onder meer risico’s af te bouwen en door winstinhouding de balans te versterken. Dat zien we vandaag terug in de resultaten. Het blijft echter zaak om alert te blijven op mogelijke kwetsbaarheden in het Nederlandse, maar ook Europese bankenlandschap.”

Categorie:
Provincie:
Tag(s):