dinsdag, 3. juni 2014 - 8:37 Update: 03-07-2014 0:35

Nederlandse Catalina speelt hoofdrol bij D-Day herdenkingen

foto van vliegtuig
Foto: YouTube
Lelystad

Een Nederlands Catalina-amfibievliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog zal een hoofdrol spelen bij de internationale 70ste herdenking van D-Day, op 6 juni as.

Op woensdagmorgen 4 juni zal de Catalina om 07.30 uur vanaf Lelystad-Airport starten, om via Engeland naar Frankrijk te vliegen en daar deel te nemen aan de herdenking van de geallieerde landingen in Normandië, die het eind van de Tweede Wereldoorlog inluidden.

D-day
Op de Britse marinebasis Lee-on-Solent zal de Nederlandse Catalina, met 10 historische Dakota-vliegtuigen uit diverse landen, beginnen aan een herdenkingsvlucht naar Cherbourg in Frankrijk. Vier van de Dakota´s zullen een speciale eenheid van 150 parachutisten uit 24 landen meenemen, met de klassieke ronde parachutes waarmee in 1944 ook de luchtlandingstroepen tijdens D-day sprongen.

Normandië
Op 4 juni zullen de tien Dakota´s en de Nederlandse Catalina vluchten boven Normandië maken. Daarbij zullen de opvallende vliegtuigen deelnemen aan herdenkingen in bekende plaatsen als St. Mère Eglise, Carentan en Ste. Marie du Mont. Ook zullen er herdenkingsvluchten plaatsvinden boven de geallieerde landingsstranden van 70 jaar geleden: ´Omaha´, ´Utah´, ´Sword´ en ´Juno´ in Normandië.

Marineluchtvaartdienst
De Nederlandse Catalina uit de Tweede Wereldoorlog wordt vliegend gehouden door een enthousiast team van vrijwilligers, die zich hebben verenigd in de stichting Vrienden van de Catalina. De Catalina kan landen op water en op land, en is een van de meest gebruikte vliegtuigen uit de geschiedenis van de Nederlandse Marineluchtvaartdienst. Veel piloten en evacués zijn in de oorlog door Catalina´s uit zee gered en hebben hun leven aan dit vliegtuig te danken.

Provincie: