maandag, 27. oktober 2014 - 12:52 Update: 27-10-2014 17:49

Nederlandse F-16-vlieger gaf leiding aan vliegtuigen tijdens luchtaanval op ISIS

Nederlandse F-16's bijna klaar voor aanvallen op ISIS
Foto: Defensie
Den Haag

Onder leiding van een Nederlandse F-16-vlieger is dit weekeinde met 15 vliegtuigen een luchtaanval op ISIS-doelen uitgevoerd. Het was voor het laatst op 19 november 1994 dat een Nederlander de leider van een bombardementsmissie was. Dat maakt Defensie maandag bekend.

Vrijdag vertrokken 4 Nederlandse F-16's vanaf hun thuisbasis in het Midden-Oosten richting Mosul in Noord-Irak om daar, in samenwerking met 4 coalitiepartners, doelen uit te schakelen.

De 15 vliegtuigen, waaronder een Amerikaanse B-1 bommenwerper, bombardeerden onder meer munitieopslagcomplexen en commandocentra. Ook een E-3D AWACS (een vliegend Command and Control Centre) nam deel aan de missie.

Prestaties

Dat een Nederlandse mission commander deze bijzondere missie leidde is onder meer te danken aan de prestaties van 1(NLD) ATF ME-detachement sinds het begin van missie "Operation Inherent Resolve". Ook is het gebruik van dezelfde tactieken, procedures en wapens bepalend geweest om een Nederlandse vlieger deze missie te laten leiden.

Voormalig-Joegoslavië

Op 21 november 1994 bombardeerden bijna 40 NAVO-toestellen, waaronder 4 Nederlandse F-16's met succes het vliegveld Udbina in Kroatie. Bosnische Kroaten gebruikten dat om luchtaanvallen op de safe area Bihac uitvoerden.

Lees alles over:
Provincie:
Tag(s):