woensdag, 3. september 2014 - 7:55 Update: 03-09-2014 17:59

Nederlandse F-16’s gaan Baltisch luchtruim bewaken

F16's naar Polen
Foto: Archief EHF
Volkel

Vanaf vliegbasis Volkel en vliegbasis Leeuwarden vertrekken vandaag in totaal vijf F16's die Nederland levert voor het bewaken van het luchtruim boven Estland, Letland en Litouwen.

De gevechtsvliegtuigen blijven tot eind van het jaar actief in Oost-Europa. De tijdelijke versterking is bedoeld om de drie NAVO-bondgenoten gerust te stellen. Ze voelen zich door Rusland bedreigd. Dit melden verschillende media woensdag.

Omdat de drie Baltische Staten, die aan Rusland grenzen, geen beschikking over eigen jachtvliegtuigen hebben, nemen andere lidstaten de bewaking van het luchtruim voor hun rekening. Op basis van roulatie leveren NAVO-leden jachtvliegtuigen. De Nederlandse F16's opereren vanuit Malbork in het noordoosten van Polen. Ze kunnen dag en nacht binnen enkele minuten opstijgen om de oostelijke Europese grens te beschermen.

President Obama
Inmiddels is president Obama in Talinn, de hoofdstad van Estland, aangekomen. Daar zal hij met de leiders van de drie Baltische Staten spreken over de crisis rond Oekraïne en de Russische dreiging. Volgens het Witte Huis zal Obama tijdens zijn bezoek duidelijk maken dat grotere landen de soevereiniteit van kleinere buren moeten respecteren.

Morgen begint in Wales een top van de NAVO, waarbij Obama ook aanwezig zal zijn. Er zal dan onder meer gesproken worden over een speciale interventiemacht die snel moet kunnen ingrijpen bij dreigingen. Bij die 'flitsmacht' worden mogelijk ook Nederlandse militairen ingezet.

Provincie:
Tag(s):