vrijdag, 3. oktober 2014 - 13:14 Update: 03-10-2014 20:06

Nederlandse F-16's mogelijk dit weekend al in actie

Nederlandse F-16's bijna klaar voor aanvallen op ISIS
Foto: Defensie
Den Haag

De inzet van de 8 Nederlandse F-16's tegen tegen de terroristische organisatie ISIS is nabij. Dit meldt het ministerie van Defensie vrijdag.

'Er waren er inmiddels al 3 gearriveerd op de plaats van bestemming', aldus het ministerie. Dit aantal, afkomstig van Vliegbasis Leeuwarden, werd vrijdag nog aangevuld met 5 jachtvliegtuigen die vrijdagavond zijn aangekomen. De Nederlandse bijdrage richt zich op het breken van de militaire kracht van ISIS en daaraan gelieerde organisaties. Verder is het de bedoeling hun opmars te stoppen.

Al in operatiegebied
Naast de jachtvliegtuigen, waarvan er 2 reserve zijn, is ook een deel van het personeel al in het operatiegebied. Het complete, ongeveer 250-koppige detachement, wordt aangeduid als Air Task Force. Verder levert Defensie enkele liaisonofficieren voor een functie bij hoofdkwartieren in de regio.

Advies
Naast de inzet van F-16's plant Defensie het uitzenden van maximaal 130 militairen voor training en advies van Iraakse en Koerdische strijdkrachten. 'De Nederlandse inzet duurt maximaal 1 jaar. De Nederlandse F-16's worden mogelijk dit weekend al ingezet tegen ISIS', zo heeft minister Hennis de Tweede Kamer laten weten. 

Lees alles over:
Provincie:
Tag(s):