donderdag, 13. november 2014 - 17:32 Update: 13-11-2014 22:20

Nederlandse F-16's onderscheppen Russisch toestel boven Baltische staten

Nederlandse F-16's onderscheppen Russisch boven Baltische staten
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Twee Nederlandse F-16’s van de Air Policing Task Force in Malbork onderschepten gisteravond een viermotorig Ilyushin transportvliegtuig. Het toestel vloog het luchtruim van Estland en Litouwen binnen zonder het vluchtplan vooraf bekend te maken.

De jachtvliegtuigen hebben het transporttoestel het Baltische luchtruim uitgeleid. Het Russische toestel vloog in zuidelijke richting naar Kaliningrad, een Russische enclave tussen Polen en de Baltische Staten.

Het is de eerste keer sinds het detachement op 3 september in Malbork neerstreek dat de F-16's zijn ingezet voor een onderschepping.

NAVO

De Nederlandse jachtvliegtuigen beschermen vanuit Polen het luchtruim boven de Baltische Staten. Estland, Letland en Litouwen beschikken niet over dergelijke toestellen. Andere NAVO-lidstaten nemen daarom de bewaking van het luchtruim voor hun rekening.

Voor deze Baltic Air Policing (BAP)-taak leveren de bondgenoten om beurten jachtvliegtuigen. Door de crisis in Oekraïne zet de NAVO meer militaire middelen in Oost-Europa in. De BAP-missie is het teken dat de bondgenoten gezamenlijk optrekken. De tijdelijke versterking is bedoeld om oostelijke NAVO-bondgenoten gerust te stellen. Die voelen zich bedreigd door Rusland. De Nederlandse Air Policing Task Force blijft nog tot eind december operationeel in Polen.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: