zondag, 5. oktober 2014 - 21:31 Update: 06-10-2014 9:34

Nederlandse F-16’s vliegen voor het eerst boven Irak

F-16’s maken eerste vlucht boven het conflictgebied in Irak
Foto: SXC
Irak

Nederlandse F-16’s hebben zondag voor het eerst gevlogen boven het conflictgebied in Irak. In totaal voerden de jachtvliegtuigen 2 vluchten uit, steeds met 2 toestellen per keer. Er zijn nog geen wapens ingezet.

De Nederlandse F-16’s testten onder meer hun inzet voor zogeheten ‘close air support’. Daarbij ondersteunen vliegtuigen troepen op de grond. Na vandaag zijn de Nederlandse jachtvliegtuigen volledig gereed om ingezet te worden boven Irak.

Ondersteunen
Behalve de ondersteuning van grondtroepen kunnen de F-16’s worden ingezet voor aanvallen op opslagplaatsen van munitie of militair materieel. Ook kunnen ze vijandelijke mortieropstellingen, tanks en andere voertuigen onder vuur nemen.

Volle sterkte
Nederland zet 8 F-16’s in bij de strijd tegen terreurorganisatie ISIS. Daarvan zijn 2 toestellen reserve. Het complete F-16-detachement telt ongeveer 250 mannen en vrouwen. Morgen is het detachement op volle sterkte. Daarnaast zendt Nederland tot 130 militairen uit om de Koerdische en Iraakse strijdkrachten te adviseren en trainen.

Lees alles over:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):