dinsdag, 10. juni 2014 - 21:23 Update: 22-09-2018 21:50

Nederlandse F-16s werpen bommen af in Afghanistan

Foto van F-16 | Archief EHF
Foto: Archief EHF

Nederlandse F-16’s hebben afgelopen week in Afghanistan bommen afgeworpen boven stellingen van opstandelingen die ISAF-militairen aanvielen met klein kaliber wapens en mortieren. Dit meldt het ministerie van Defensie dinsdag.

De F-16’s voerden diverse vluchten boven Afghanistan uit ter ondersteuning van de bondgenoten op de grond. Hierbij verjoegen zij, door hard en laag over te vliegen, een aantal malen opstandelingen die coalitietroepen aanvielen.

Een Nederlandse patrouille bood donderdag in Gao in Mali hulp na een verkeersongeval. Nederlandse geneeskundigen stabiliseerden de 2 Malinese slachtoffers en brachten ze met een Nederlandse ambulance naar het lokale ziekenhuis. Zo blijkt uit het overzicht van Defensieoperaties van 2 tot en met 8 juni.

Binnen 20 minuten droegen de militairen de Malinese gewonden over aan lokale artsen. De slachtoffers hadden beiden mogelijk nekletsel, een van hen had een schedelbreuk, de ander neurologisch letsel.
De Nederlandse VN-militairen van de special forces patrouilleerden in het land vanuit hun kamp in Gao.

Antipiraterij
Zr. Ms. De Zeven Provinciën voerde patrouilles uit ten oosten van Somalië. Het schip, actief voor de antipiraterijmissie Atalanta, zette de NH90-helikopter in voor verkenningsvluchten.
De heli vertrok na een noodoproep van het Britse schip MV Orinoco Star, omdat het schip 40 minuten werd gevolgd door een dhow en enkele skiffs. Bij aankomst van de heli bleek de achtervolging te zijn gestaakt.

Beveiligingsteams
Mariniers beveiligden Nederlandse schepen tegen mogelijke aanvallen van piraten. Een team kwam aan boord van de MV Mighty Servant 1 van rederij Dockwise via de Arabische Zee aan in Sharjah, in de Arabische Emiraten.
Een tweede team was op MV Happy Dynamic van de firma Biglift Shipping, op weg door de Straat van Malakka naar Singapore. MV Happy Delta van dezelfde firma voer onder begeleiding van mariniers door de Arabische Zee naar Galle, Sri Lanka, en later naar Singapore.
MV Swan was onderweg van Dubai naar het Franse La Réunion. MV Cornelis Lely van Van Oord ten slotte was met beveiliging onderweg van Singapore naar Galle.

Turkije
De Nederlanders beschermen de Zuid-Turkse stad Adana tegen mogelijke aanvallen met ballistische raketten vanuit Syrië. In de afgelopen week zijn lanceringen waargenomen. Locaties van lancering en inslag bleken in Syrië zelf te zijn.

Categorie:
Blik op 112:
Tag(s):