zondag, 21. september 2014 - 10:07 Update: 21-09-2014 17:37

Nederlandse kiezers willen schonere energie

Nederlandse kiezers willen schone energie
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Een forse meerderheid van de Nederlandse kiezers, inclusief die van regeringspartijen VVD en PvdA, wil verplichte doelen voor het opwekken van schone energie en energiebesparing. Ze vinden ook dat Nederland koploper moet worden in schone energie. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Greenpeace.

Groene oplossingen zijn veel populairder om in de EU minder afhankelijk te worden van Russisch gas dan kernenergie, schaliegas of kolen. Vandaag vindt in New York en vele andere wereldsteden, waaronder onze hoofdstad, de People’s Climate March plaats. ‘Een perfecte gelegenheid om in Amsterdam aan ons kabinet te laten zien en horen dat Nederland voor 2030 een andere richting op wil dan het kabinet Rutte-II’, merkt campagneleider Joris Wijnhoven op.

Uit het onderzoek van TNS NIPO blijkt dat slechts een derde van de Nederlandse stemmers kiest voor import van energie uit landen als Noorwegen, VS en Noord-Afrika. Het kabinet zet hier juist sterk op in. Een kleine minderheid ziet nog wel iets in kernenergie. Schaliegas en steenkool krijgen de handen van de kiezers niet op elkaar. ‘Nederlanders willen harde doelen en schone oplossingen om minder afhankelijk te worden van Rusland’, reageert Wijnhoven van Greenpeace. ‘Maar ons kabinet wil zich aan geen van deze duidelijk uitgesproken wensen committeren.’ Opvallend is dat de kiezers van D66 van de grote partijen het meest vooruitstrevend denken over duurzame energiedoelen.

Deze maand spreekt de Tweede Kamer over de Nederlandse inzet bij de EU-onderhandelingen voor de klimaat- en energiedoelstellingen voor 2030. Greenpeace bepleit bindende afspraken: 55% minder CO2, 45% schone energie en 40% energiebesparing. De Europese Commissie houdt het op 40% minder CO2, 27% groene energie en 30% energiebesparing. De laatste twee doelen wil de commissie niet bindend maken en de Nederlandse regering steunt die lijn. ‘Maar de Tweede Kamer heeft eerder laten doorschemeren de inzet van het kabinet te slap te vinden’, vult Joris Wijnhoven aan. ‘Zeker de crisis rond de Oekraïne maakt evident dat het kabinet tot een scherpere inzet gedwongen moet worden.’