zaterdag, 12. juli 2014 - 11:24 Update: 12-07-2014 14:22

Nederlandse Michelle Sweering (17) beste wiskundemeisje van de wereld

wiskunde, Internationale Wiskunde Olympiade, medaille, meisje, Michelle Sweering
Foto: Wiskundeolympiade
Kaapstad

Op de Internationale Wiskunde Olympiade is de 17-jarige Michelle Sweering als beste meisje ter wereld geëindigd.

Ze kreeg daarvoor een gouden medaille. Er was ook goud voor Jeroen Winkel (17)  en Peter Gerlagh (18). In totaal deed Nederland met zes deelnemers mee aan de wiskundewedstrijd. En alle zes de deelnemers behaalden een medaille. Behalve de drie gouden medailles werd ook  twee keer zilver en een brons behaald. De organisatie van de Nederlandse deelnemers spreekt van de meest succesvolle wedstrijd ooit.

560 leerlingen

Dit jaar werd  de wedstrijd in Zuid-Afrika gehouden. 560 leerlingen van middelbare scholen kregen per dag 4,5 uur om over drie wiskunde-opgaven na te denken. Michelle wist samen met slechts 14 anderen de moeilijkste som op te lossen.

Landenklassement

Door de goede uitslag eindigde Nederland als dertiende in het landenklassement. Daarmee versloeg het alle andere landen uit West-Europa. Bovenaan de lijst van het landenklassement staan: China, de VS, Taiwan en Japan. Bondscoach Quintijn Puite in de media: 'We wisten dat we dit jaar een gouden team hadden, maar deze resultaten overtreffen al onze verwachtingen. We zijn ongelooflijk trots op alle zes de teamleden.'