dinsdag, 2. december 2014 - 20:50 Update: 02-12-2014 20:58

Nederlandse stroom helpt Belgen de winter door

Nederlandse stroom helpt Belgen de winter door
Foto: Archief EHF
Arnhem

Nederlandse energiebedrijven zullen komende winter in België bijspringen in de elektriciteitsvoorziening wanneer dat nodig mocht zijn. ‘Vanwege uitval van de kerncentrales Doel en Tihange heeft België op dit moment 3000 megawatt (MW) minder productievermogen beschikbaar’, meldt Tennet dinsdag.

‘Tijdens een periode van extreme kou kan dit een probleem vormen, omdat de vraag naar elektriciteit dan het aanbod zal overtreffen’, stelt Tennet. De afgelopen maanden is er op verzoek van de Belgische hoogspanningsnetbeheerder Elia met naburige netbeheerders (TSO's) uit de regio, waaronder TenneT TSO B.V., gezamenlijk gewerkt aan een pakket van noodmaatregelen om onvrijwillige afschakeling van elektriciteit of een mogelijke black-out in België te voorkomen.

‘Een belangrijk uitgangspunt hierbij is het garanderen van de netveiligheid. Zo kan worden voorkomen dat een probleem in het elektriciteitsnet van België gevolgen heeft voor de elektriciteitsvoorziening in ons land en de omringende landen’, aldus Tennet.

Categorie:
Provincie: