woensdag, 8. januari 2014 - 18:00 Update: 03-07-2014 0:45

Nederlandse vrouw 4e op wereldranglijst kankerincidentie

Nederlandse vrouw 4e op wereldranglijst kankerincidentie
Amsterdam

Vrouwen in Nederland staan 4e op de lijst van landen waar kanker het meeste voorkomt, maakt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds vandaag bekend. Volgens de meest recente kankerstatistieken van de Wereldgezondheidsorganisatie krijgen jaarlijks 289,6 op de 100.000 vrouwen in Nederland kanker. De kankerstatistieken benadrukken de noodzaak voor de preventie van kanker wereldwijd.

Uit de cijfers, die zijn aangepast naar leeftijd, blijkt verder dat vrouwen in Nederland op de 4e plaats staan voor de incidentie van borstkanker, op de 3e plaats voor darmkanker en op de 6e plaats voor longkanker. De mannen in Nederland staan op de 16e plaats voor wat betreft alle kankersoorten. Voor wat betreft mannen en vrouwen samen bekleedt Nederland maar liefst de 9e plaats met 304,8 nieuwe gevallen van kanker op de 100.000 inwoners. Denemarken is ‘s werelds koploper met 338,1 gevallen van kanker per 100.000 inwoners.

In 2012 waren er naar schatting 14,1 miljoen nieuwe gevallen van kanker en 8,2 miljoen sterfgevallen aan kanker geregistreerd wereldwijd, ten opzichte van respectievelijk 12,7 miljoen en 7,6 miljoen in 2008. Experts schatten, op basis van deze cijfers en prognoses voor wat betreft de groei van de wereldwijde bevolking en de vergrijzing, dat het aantal nieuwe gevallen van kanker fors zal blijven stijgen tot 19,3 miljoen gevallen tegen het jaar 2025.

De hoge notering van Nederland kan gedeeltelijk verklaard worden door goede diagnose en registratie van de ziekte. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds wil het publiek er echter op attenderen dat voeding en leefstijl ook een belangrijke rol spelen bij het wel of niet ontwikkelen van kanker.

Over het algemeen valt het op dat in ontwikkelingslanden die aan snelle maatschappelijke en economische veranderingen onderhevig zijn, er een verband is tussen het overnemen van een westerse leefstijl en een toename van het aantal gevallen van kanker. Dat geldt met name voor kankersoorten waarvan het risico beïnvloed wordt door factoren die te maken hebben met voeding en leefstijl.

Volgens de wetenschappelijke rapporten van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds kan ruim een derde van de gevallen van de meest voorkomende vormen van kanker voorkomen worden door gezonde voeding en leefstijl. Hieronder valt onder andere een gezond gewicht behouden, meer bewegen, veel groente, fruit en volkorenproducten en minder rood en bewerkt vlees eten en geen alcohol drinken.

Nadia Ameyah, directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: "De nieuwe statistieken over de incidentie van kanker in Nederland en andere landen zijn zorgwekkend. Het belang van een gezonde leefstijl ter preventie van kanker wordt steeds duidelijker en preventie is van uiterst belang in de strijd tegen kanker. Alleen richten op diagnose en behandeling is niet voldoende. De prognoses over de verdere toename van het aantal gevallen van kanker zijn niet onvermijdelijk. Door een gezonde voeding en leefstijl kunnen we een groot verschil maken. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft hiervoor 10 praktische aanbevelingen voor de preventie van kanker opgesteld. Door deze op te volgen en niet te roken geef je jezelf de beste kans op een toekomst zonder deze ziekte."