woensdag, 8. januari 2014 - 12:26 Update: 03-07-2014 0:44

Nederlandse vrouwen scoren hoog op de kankerranglijst

Foto van onderzoek | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

De Nederlandse vrouw staat wereldwijd in de top vier van het jaarlijks aantal nieuwe kankergevallen.

Dit meldt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds op basis van de nieuwste statistieken van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zo schrijft Metro woensdag.  In vergelijking met veel vrouwen uit andere landen krijgen Nederlandse vrouwen vaak te horen dat ze kanker hebben. Alleen in Denemarken, de VS en Zuid-Korea wordt er vaker kanker bij vrouwen vastgesteld. Denemarken is koploper met 338,1 gevallen van kanker per 100.000 inwoners. In Nederland krijgen jaarlijks 290 op de 100.000 vrouwen de diagnose kanker. Borstkanker komt onder hen het meeste voor, gevolgd door huid-, darm- en longkanker.

Wat betreft de mannen staat Nederland wereldwijd op de 16e plaats. Maar toch krijgen mannen nog vaker dan vrouwen te horen dat ze ziekte kanker hebben. Bij 328 op 100.000 mannen wordt kanker vastgesteld. Voor wat betreft mannen en vrouwen samen plaatst Nederland zich als negende op de wereldranglijst van kanker.

Voeding en leefstijl spelen bij het krijgen van kanker een belangrijke rol. Woordvoerder van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds Germund Daal zegt in Metro: 'Er is een verband tussen een westerse leefstijl en een toename van het jaarlijkse aantal kankergevallen.' En: 'Het belang van een gezonde leefstijl ter preventie van kanker wordt steeds duidelijker.' Uit wetenschappenlijke rapporten van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds blijkt dat ruim een derde van de gevallen van de meest voorkomende vormen van kanker worden voorkomen door een goede leefstijl. Een gezond gewicht, voldoende beweging en het eten van groente en fruit  zijn hierbij volgens het fonds essentieel. Ook mensen die geen alcohol drinken en weinig rood en bewerkt vlees eten hebben minder kans kanker te krijgen.

Categorie: