dinsdag, 18. februari 2014 - 13:39 Update: 03-07-2014 0:42

Negen jaar cel voor poging overval Rabobank Driebergen

Negen jaar cel voor poging overval Rabobank Driebergen
Foto: Archief FBF.nl
Driebergen

Een 26-jarige man is vandaag door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf voor een gewelddadige poging om de Rabobank in Driebergen te overvallen op 24 mei 2011. Eerder werd een medeverdachte door de rechtbank en het hof Arnhem-Leeuwarden al veroordeeld tot een celstraf van negen jaar.

Bij de mislukte bankoverval gebruikten de mannen meerdere vuurwapens en een stormram. Een bankmedewerkster werd bedreigd. Daarna volgde een woeste vlucht. Een passant die zag dat er een overval gaande was, probeerde de overvallers tegen te houden toen zij er vandoor gingen op een scooter. Hij ramde de scooter. De overvallers kwamen op zijn motorkap terecht, maar konden snel weer opstaan. Toen de getuige uit zijn auto stapte werd hij door één van de overvallers beschoten. De kogel miste een buurtbewoonster die voor haar raam stond maar net. 
Daarnaast werd een andere passant bedreigd en kreeg een automobilist een pistool op zijn borst gezet, in een poging hem zijn autosleutels afhandig te maken. Uiteindelijk wisten de overvallers te ontkomen, maar met behulp van DNA-sporen die op onder meer een zonnebril en jas werden aangetroffen, kon één van de overvallers worden aangehouden.

De gedragingen van verdachte leveren vier strafbare feiten op, te weten een poging tot afpersing, twee bedreigingen en een poging tot diefstal met geweld. De rechtbank acht een forse gevangenisstraf passend en noodzakelijk. “Bij het plannen en voorbereiden van de overval is men professioneel te werk gegaan. Toen de uitvoering mislukte hebben de overvallers op hun vlucht een spoor van ellende veroorzaakt waarbij het een wonder is dat er geen fysiek gewonden zijn gevallen,” aldus de rechtbank.

De rechtbank hield er rekening mee dat de verdachte al eerder werd veroordeeld voor onder andere een gewapende overval. De opgelegde straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

De berechting van deze verdachte liet lang op zich wachten omdat hij lange tijd onvindbaar bleef voor de politie. 

Provincie: