dinsdag, 23. december 2014 - 13:24 Update: 23-12-2014 18:34

Nepwebwinkels grootste vorm van internetoplichting

Nepwebwinkels grootste vorm van internetoplichting
Foto: Archief EHF

In de afgelopen twee jaar zijn 1,1 miljoen Nederlanders het slachtoffer geworden van internetoplichting. De totale schade bedraagt 5,3 miljard euro. Vooral dertigers en veertigers zijn de klos. Dat blijkt uit onderzoek van bureau Infact in opdracht van de Fraudehelpdesk.

De meerderheid van 70 procent is niet meer dan 500 euro kwijtgeraakt, 7 procent ging voor meer dan 10.000 euro het schip in. De totale schade bedraagt 5,3 miljard euro. Dat is gemiddeld 4900 euro per slachtoffer.

Nepwebwinkels

​De meest voorkomende vorm van oplichting via internet is verkoop van producten en concertkaartjes bij nepwebwinkels. Daarna volgen identiteitsfraude en oplichting op datingsites.

Gevoelig

Van de dertigers en veertigers is 12 procent in 2013 of 2014 ergens ingetuind. Vijfenzestigplussers zijn het voorzichtigst. Van hen werd (niet meer dan) 5 procent slachtoffer van oplichting.

Aangifte

Van de groep die geld kwijtraakte aan fraudeurs, heeft 47 procent aangifte gedaan bij de politie. De meerderheid van 53 procent deed dat niet. De slachtoffers schaamden zich of hadden geen vertrouwen in het optreden van de politie.

Vooral jongeren tot dertig jaar hebben weinig vertrouwen in de politie. Met 65 procent van de aangiftes is niets gedaan; in 6 procent van de gevallen is een onderzoek afgerond zonder resultaat. In de overige zaken is de politie nog bezig met onderzoek.

Toch vindt 91 procent van de bevolking dat de politie werk moet maken van fraude. Vaak wil zij geen aangifte opnemen, hoewel dat verplicht is.

 

Categorie: