woensdag, 12. november 2014 - 10:49 Update: 12-11-2014 19:13

Niet aan burgemeester om beoordeling te geven over Zwarte Piet

Raad van State geeft Van der Laan gelijk in zaak Zwarte Piet
Foto: Archief EHF
Den Haag

De Raad van State heeft woensdag uitspraak gedaan over de vergunning die burgemeester Van der Laan had afgegeven voor de Sinterklaasintocht van 2013.

De rechtbank van Amsterdam had namelijk eerder bepaald dat burgemeester Van der Laan de evenementenvergunning opnieuw moest bekijken en meer aandacht had moeten schenken aan de belangen van de tegenstanders van Zwarte Piet.

Tegen deze uitspraak was de burgervader in beroep gegaan. En hij kreeg gelijk van de Raad van State. De gemeente Amsterdam hoeft de vergunningverlening van de Sinterklaasintocht niet over te doen, omdat de figuur van Zwarte Piet discriminerend zou zijn. De Raad van State heeft de uitspraak van Rechtbank Amsterdam vernietigd. De Raad van State is van mening dat de bevoegdheden van de burgemeester beperkt zijn. 'De burgemeester kan en mag geen inhoudelijke beoordeling geven over de intocht', zo luidde de uitspraak.

De Raad van State stelt: 'De burgemeester van Amsterdam heeft de vergunningaanvraag voor de Sinterklaasintocht voor 2013 terecht alleen getoetst aan de eisen van openbare orde en veiligheid.'  In de uitspraak van Rechtbank Amsterdam werd de gemeente Amsterdam nog opgeroepen rekening te houden met de belangen van de tegenstanders van Zwarte Piet. Maar die uitspraak is hierbij verworpen. Van der Laan hoeft van de Raad van State alleen te kijken naar de openbare orde en veiligheid. De Raad van State gaat niet in op de vraag of Zwarte Piet racistisch is of niet.