dinsdag, 1. april 2014 - 9:18 Update: 03-07-2014 0:39

Niet alle Tweede Kamerleden naar de koning

Archief EHF
Foto: Archief EHF

Voor dinsdag en donderdag heeft koning Willem-Alexander de leden van de Tweede Kamer uitgenodigd om nader kennis te maken.

De Tweede Kamerleden zullen op paleis Noordeinde in Den Haag ontvangen worden. Ook koningin Maxima zal daarbij aanwezig zijn.

Een aantal Kamerleden heeft aangegeven niet te zullen gaan. Een van hen is Linda Voortman van GroenLInks. In een interview met de NOS zegt ze hierover: 'Omdat we niets mogen zeggen over het gesprek met de koning, ga ik niet naar hem toe.' En verder: 'Nee, er mag niets naar buiten komen. Daarom kan ik er niets mee. Als volksvertegenwoordiger moet ik heel goed kijken waar ik mijn tijd aan besteed. Ik wil mijn doen en laten als volksvertegenwoordiger zichtbaar kunnen maken in het parlement.'

De Kamerleden mogen na afloop van de ontvangst geen verslag doen aan derden, omdat het staatshoofd anders niet vrijuit zou kunnen spreken. In 2009 sprak VVD'er Arend Jan Boekestijn zijn mond voorbij. Hij meldde dat Beatrix haar zorgen had geuit over de kloof tussen kiezer en gekozenen en over de mediahypes die het debat in de Tweede Kamer steeds meer bepaalden. Zijn loslippigheid werd zeer ernstig genomen en Boekestijn stapte onmiddelijk uit de Tweede Kamer.

Er zijn behalve Voortman meer Kamerleden die hebben aangegeven niet te gaan. Zo heeft het merendeel van de SP de uitnodiging afgewezen, omdat het groepsbezoeken niet zo zinvol vindt en al via de minister-president met het koningshuis te maken heeft. Alexander Pechtold van D66 gaat ook niet, omdat hij als fractievoorzitter al kennis met de koning heeft gemaakt en nu ruimte aan collega’s wil geven.

Provincie:
Tag(s):