zondag, 2. november 2014 - 14:02 Update: 03-11-2014 13:39

'Nieuw getuigenis tegen Demmink in rechtszaak tegen AD'

Getuige komt met nieuwe verklaring over Joris Demmink
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Rotterdam

Een nieuwe getuige heeft vorige week tegenover een notaris een verklaring afgelegd over pedoseksuele activiteiten van Joris Demmink, de voormalige hoogste ambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Dit schrijft nrc.nl zondag.

Het is een getuigenis van een Nederlandse zakenman die in 1995 in Praag in 'een besloten club met uitsluitend genodigden' zegt te hebben gezien hoe Demmink ontucht pleegde met twee 'erg jonge jongens'. Volgens de getuige waren de jongens ongeveer 15 en 16 jaar oud. De Nederlandse gastheer introduceerde de ontuchtpleger als Joris Demmink.

Dit jaar oordeelde het gerechtshof in Arnhem dat het Openbaar Ministerie Joris Demmink moet vervolgen op verdenking van verkrachting van twee Turkse jongens. Naar aanleiding van de publiciteit die toen ontstond realiseerde de getuige zich nu pas aan de hand van foto's wie hij destijds in 1995 in Praag heeft gezien. De getuige wenst echter anoniem te blijven om mogelijke schadelijke gevolgen voor hemzelf te voorkomen. Maar de verklaring is in het bezit van NRC Handelsblad, zo schrijft de krant.

En de verklaring zal door de Stichting De Roestige Spijker worden ingebracht in een rechtszaak die aanstaande maandag dient. De 66-jarige Demmink eist morgen voor de Rotterdamse rechtbank namelijk 100.000 euro smartengeld van het AD, omdat deze krant zijn goede naam en eer zou hebben aangetast. Het AD schreef twee jaar geleden dat Demmink begin jaren '80 contacten zou hebben onderhouden met een Haagse pooier van minderjarige jongens. Demmink wil dat de krant dit verhaal rectificeert.

In de dagvaarding van 2013 die Demmink uitbracht tegen het AD staat nog dat uit verscheidene onderzoeken naar Demmink 'geen begin van juistheid is gebleken ten aanzien van de geruchten en aantijgingen over ontucht'. Echter de recente getuigenis brengt nieuwe feiten aan het licht die de dagvaarding van Demmink achterhaald maken, aldus de advocaat van De Roestige Spijker, de stichting die zich inzet voor de berechtiging  van Demmink.

VVD'er Joris Demmink was van 2002 tot 2012 de hoogste ambtelijke baas van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Volgens de advocaat van Stichting De Roestige Spijker, Kaaks, is 'de enige stelling van Demmink die in de dagvaarding overeind blijft staan' dat hij steeds door opeenvolgende ministers is gesteund. Ook de huidige minister van Justitie, Opstelten, blijft Demmink trouw steunen, èn betaalt ook nog eens zijn procedure tegen het AD.