maandag, 13. januari 2014 - 14:17 Update: 03-07-2014 0:44

Nieuwe 10-euro-biljet verkrijgbaar vanaf 23 september

Foto van nieuwe 10-euro-biljet | ECB
Foto: ECB
Brussel

Yves Mersch, lid van de Directie van de ECB, onthulde maandag het nieuwe €10-bankbiljet en maakte bekend dat het in omloop zal worden gebracht op 23 september 2014.

Zoals Mersch zei: “Twaalf jaar na de invoering van de eurobankbiljetten en euromunten is het voor ons gemakkelijk ze als vanzelfsprekend te beschouwen en te vergeten wat een ambitieus en zelfs moedig project het is geweest om de euro in te voeren. De gemeenschappelijke munt heeft ertoe bijgedragen miljoenen Europeanen, in al onze verscheidenheid, te verenigen, en de bankbiljetten en munten zijn een tastbaar symbool van de vastberadenheid in onze steun aan de Europese Unie. Wanneer we zeggen, “De Euro. Ons Geld”, menen we dat echt!”

Lijkt op voorganger
Hoewel het nieuwe €10-biljet lijkt op het eerste €10-biljet dat in 2002 is uitgegeven, heeft het een vernieuwd uiterlijk gekregen en heeft het verscheidene nieuwe en verbeterde echtheidskenmerken. Net als bij het nieuwe €5-biljet is bijvoorbeeld een portret van Europa – een figuur uit de Griekse mythologie naar wie ons werelddeel is vernoemd – verwerkt in het hologram en het watermerk.

Controle echtheid
Het nieuwe €10-biljet kan gemakkelijk met de hand en het oog worden gecontroleerd met de “voel, kijk en kantel”-methode. Naast het portret van Europa in het hologram en het watermerk, bevatten de biljetten ook een smaragdgroen cijfer dat bij kantelen van kleur verandert, van smaragdgroen naar diepblauw. 

De €5- en €10-bankbiljetten van de Europa-serie zijn duurzamer dankzij een beschermende laag. Dit betekent dat de bankbiljetten minder vaak vervangen zullen hoeven te worden, wat de kosten vermindert en de effecten op het milieu reduceert. Mettertijd zal het Eurosysteem geleidelijk alle eurobankbiljetten in oplopende volgorde vernieuwen.

De andere bankbiljetten van de serie zullen geleidelijk over een periode van een aantal jaren worden ingevoerd, in oplopende volgorde. De coupures van de biljetten blijven onveranderd: €5, €10, €20, €50, €100, €200 en €500. 

 
Categorie: