donderdag, 5. juni 2014 - 8:27 Update: 03-07-2014 0:35

Nieuwe feiten in Deventer moordzaak

foto van Louwes | fbf archief
Foto: fbf archief
Deventer

Het herzieningsonderzoek naar de Deventer moordzaak heeft bij de recherche nieuwe feiten opgeleverd. Een getuige-deskundige heeft daarom inmiddels een belastende verklaring tegen Ernest Louwes ingetrokken. Dat schrijft de Volkskrant woensdag. Louwes werd in 2000 veroordeeld voor de moord op de Deventer weduwe Wittenberg.

Nieuwe aanwijzingen van de recheche laten zien dat de moord niet op donderdag 23 september, maar op vrijdag 24 september 1999 is gepleegd. Voor de 24ste heeft Louwes dan ook een alibi.

Telefoongesprek

Daarnaast blijkt het telefoongesprek die Louwes vlak voor de moord voerde, op een andere plek heeft plaatsgevonden dan tot nu toe werd aangenomen. Vanaf die plek is het mogelijk dat zijn telefoon naar een zendmast straalde in Deventer, zonder dat Louwes daar was. Een getuige-deskundige van KPN Security trek daarom zijn belastende verklaring in. Bovendien, zo stellen forensisch artsen op basis van alle beschikbare foto's en onderzoeksmateriaal, zijn er indicaties dat het lichaam 6 tot 24 uur na de moord moet zijn verplaatst.
 

Meest omstreden strafzaken

Louwes heeft altijd ontkend dat hij de weduwe vermoord heeft. In maart 2000 werd belastingadviseur Ernest Louwes vrijgesproken van de moord op zijn cliënt Jacqueline Wittenberg. Daarna werd hij in hoger beroep weer veroordeeld en door de Hoge Raad weer vrijgesproken. Door het gerechtshof in Den Bosch werd hij uiteindelijk toch weer veroordeeld tot een celstraf van 12 jaar. Louwes zat zijn straf uit en strijdt voor eerherstel. Vorig jaar werd het verzoek om een herzieningsonderzoek ingediend. Dat levert nu de nieuwe feiten op.

Opiniepeiler Maurice de Hond wees het OM herhaaldelijk op fouten in het strafrechtelijk onderzoek.

Provincie:
Tag(s):