donderdag, 2. oktober 2014 - 9:48 Update: 02-10-2014 9:50

Nieuwe Fuel Cell Sedan (‘waterstofauto’) van Toyota gaat ''GROEN'' Nederland voorbij

Nieuwe Fuel Cell Sedan (‘waterstofauto’) van Toyota gaat ''GROEN'' Nederland voorbij
Foto: Toyota

De nieuwe Fuel Cell Sedan (‘waterstofauto’) van Toyota komt wel in Europa op de markt, maar niet in Nederland.

De Fuel Cell Sedan (‘waterstofauto’) van Toyota heeft alles in zich om een succes te worden. Hij stoot geen enkele schadelijke stof uit, je kunt hem in drie minuten tanken en hij heeft een actieradius van honderden kilometers.

Niet voor Nederland
Toch komt deze auto, die in 2015 in productie gaat, voorlopig niet naar Nederland. In ons land zijn vooralsnog weinig waterstof tankstations en de uitrol van die tank-infrastructuur vordert langzaam.

Desondanks heeft Toyota ervoor gekozen om het definitieve exterieur van de Fuel Cell Sedan vandaag in Europa te onthullen. Op de Paris Motor Show werd zojuist de waterstofauto voor het eerst aan het publiek getoond. Vanaf – naar verwachting – komende zomer wordt de auto geleverd in een aantal Europese regio’s waar geïnvesteerd is (en wordt) in de infrastructuur van waterstof tankstations. Nederland hoort daar dus niet bij.

Resultaat van ruim 20 jaar testen in de praktijk
De Fuel Cell Sedan van Toyota is het resultaat van meer dan 20 jaar testen in de praktijk. De vierdeurs 4-zitter behield in grote lijnen van de avant-garde carrosserie die Toyota de eerste Fuel Cell Concept Cars meegaf. Vanzelfsprekend kregen zaken als de extraverte grille, koplampen en het bijzondere dak een make-over.

Net zo baanbrekend als de Prius in 1997
Onderhuids is de Fuel Cell Sedan net zo baanbrekend als de hybride Prius dat was bij zijn marktintroductie in (alweer!) 1997. Om de ruimte aan boord te maximaliseren én om het zwaartepunt optimaal te krijgen, werden alle waterstof onderdelen inclusief de twee extreem sterke brandstoftanks, batterij én de waterstof cel in de bodem van de auto geïntegreerd. Onder de motorkap treffen we slechts de elektromotor aan, samen met een boost convertor en het elektronische regelsysteem.

Verhoogde betrouwbaarheid, verlaagde kosten
Het bijzondere van de Fuel Cell Sedan is dat Toyota kans heeft gezien de aandrijflijn te ontdoen van een luchtbevochtiger, die nodig is om de fuel stack optimaal te laten functioneren. De nieuw toegepaste techniek zorgt voor een vereenvoudigde aandrijflijn waardoor het systeem nóg betrouwbaarder, compacter, lichter en bovendien goedkoper geworden.

Uitrol in Japan, VS en Europa
Toyota start de productie van de Fuel Cell Sedan begin 2015 rustig op. De eerste exemplaren rollen in april volgend jaar van de band, kosten zo’n 7 miljoen Yen (50.000 euro) exclusief belastingen en zijn bedoeld voor de Japanse markt, waar stevig wordt geïnvesteerd in de tank infrastructuur in en rond Tokyo. Een paar maanden later volgen – naar verwachting – die regio’s in de Verenigde Staten en Europa waar (binnenkort) waterstof getankt kan worden. Wat de Fuel Cell Sedan buiten Japan gaat kosten, is nog niet bekend gemaakt.

Fuel Cell veelbelovend; infrastructuur een must
De komst van de Fuel Cell auto past naadloos in Toyota’s langetermijnvisie: Towards Zero Emission. De ontwikkeling van duurzame auto´s is gebaseerd op drie principes: het omarmen van verschillende energiebronnen, het ontwikkelen van extreem efficiënte auto’s met een lage uitstoot én ervoor zorgen dat deze duurzame auto’s gekocht worden omdat ze fijn zijn om te rijden. Waterstof kan uitstekend duurzaam worden geproduceerd met behulp van bijvoorbeeld zonne- en windenergie. De uitrol van een goede waterstof infrastructuur is uiteraard een cruciale voorwaarde bij het succesvol in de markt zetten van deze veelbelovende technologie.

Categorie:
Provincie: