maandag, 30. juni 2014 - 11:33 Update: 03-07-2014 0:33

Nieuwe Revu mocht foto hockeyende Amalia niet publiceren

Foto van prinses Amalia | RVD, foto: Z.K.H. de Prins van Oranje
Foto: RVD, foto: Z.K.H. de Prins van Oranje
Foto van rechter in toga | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De rechtbank in Amsterdam heeft maandag bepaald dat tijdschrift Nieuwe Revu onrechtmatig heeft gehandeld door foto's te publiceren van een hockeyende prinses Amalia.

De rechtbank stelt dat het recht van inbreuk op de levenssfeer zwaarder weegt dan het recht op vrijheid van meningsuiting. Dit melden verschillende media maandag.

In april 2013 had Nieuwe Revu de foto's van de prinses geplaatst. In het artikel had het tijdschrift kritiek op de manier waarop de RVD en het Koninklijk Huis de media onder druk zetten. Nieuwe Revu vindt de mediacode onnodig beperkend.

In 2005 stelden de Oranjes de mediacode in met als doel hun persoonlijke levenssfeer te beschermen. De media kreeg in ruil daarvoor fotosessies. De media werd dan geacht de koninklijke familie verder tijdens privémomenten met rust te laten.

De RVD spande namens de Koning en de Koningin een zaak aan tegen Nieuwe Revu. Volgens de RVD waren de gepubliceerde foto's in strijd met de mediacode. De rechtbank stelt de RVD nu in het gelijk. Nieuwe Revu vindt dat de samenleving er recht op heeft veel te weten van het toekomstige staatshoofd. De rechter deelde die opvatting niet. Volgens het vonnis heeft de kroonprinses ook recht op privacy en is zij niet vogelvrij. Daarbij speelt haar minderjarigheid een belangrijke rol. Volgens de rechter mag Amalia zich bovendien tijdens het beoefenen van haar hobby onbespied wanen.  Hockyen is iets anders dan bijvoorbeeld een evenement als Koningsdag.

Nieuwe Revu moet nu een boete  van 1000 euro aan het koningspaar betalen.

 

Provincie:
Tag(s):