zaterdag, 22. november 2014 - 10:03 Update: 22-11-2014 12:05

Nieuwe richtlijnen moeten orgaandonatie na euthanasie makkelijker maken

Organen doneren na euthanasie moet makkelijker worden
Foto: fbf
Rotterdam?Maastricht

Twee ziekenhuizen, Erasmus MC en het MUMC, het academisch ziekenhuis in Maastricht, werken aan richtlijnen waardoor orgaandonatie na euthanasie makkelijker moet worden. De Nederlandse Transplantatie Stichting bekijkt de richtlijnen. Dit schrijft de NOS zaterdag.

In deze richtlijnen staat exact geschreven hoe de procedure voor orgaandonatie na euthanasie moet verlopen. Als deze worden goedgekeurd zijn de richtlijnen bindend voor ziekenhuizen en artsen in het hele land. In Nederland is de combinatie van euthanasie en orgaandonatie nog tamelijk onbekend. Daardoor zijn er tot nu toe maar zes gevallen bekend van orgaandonatie na euthanasie. In België zijn dat er meer.

Medisch ethicus Gert van Dijk en transplantatiecoördinator Hanneke Hagenaars van het Erasmus MC schrijven samen met Jan Bollen van het MUMC het protocol. Ze hopen dat een duidelijke richtlijn een toename van het aantal beschikbare organen tot gevolg heeft.

Dodelijke zieke patiënten willen anderen graag helpen door na euthanasie hun organen te doneren. Zo krijgt voor hen de onvermijdelijke dood toch nog enige zin. Maar omdat bij orgaandonatie de organen direct na het intreden van de dood moeten worden uitgenomen, moet de euthanasie altijd in de buurt van een operatiekamer gebeuren. Reden om dan toch nog af te zien van orgaandonatie is het feit dat mensen niet thuis kunnen sterven en vooraf medische onderzocht moeten worden, wat een zware extra belasting kan zijn voor ernstig zieke mensen. Daarnaast is er weinig tijd voor de nabestaanden om afscheid te nemen van de overledenen. Dat kan pas na de orgaandonatie.

Categorie: