zaterdag, 22. februari 2014 - 11:40 Update: 03-07-2014 0:41

Nijmegen herdenkt bombardementen van 70 jaar geleden

Foto van bloemen krans herdenking doden oorlog | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Nijmegen

Vandaag, zaterdag 22 februari 2014, is het precies 70 jaar geleden dat Nijmegen getroffen werd door een verwoestend bombardement.

De stad stond in brand en de binnenstad werd verwoest. Honderden mensen raakten gewond. Bijna 800 Nijmegenaren, inwoners, werkenden en passanten kwamen om door een oorlogsdrama. Nijmegen staat hier op zaterdag 22 februari 2014 bij stil.

Voor de meeste Nijmegenaren verliep de oorlog relatief rustig tot op 22 februari 1944 geallieerde bommenwerpers een groot deel van de binnenstad verwoestten. Bijna achthonderd mensen vonden hierbij de dood, een aantal vergelijkbaar met de hoeveelheid dodelijke slachtoffers bij het bombardement van Rotterdam in 1940. Vele duizenden raakten gewond.

Herdenking
De officiële herdenking vindt plaats tussen 12.00 en 14.00 uur.
12.00 uur Stedelijke herdenkingsbijeenkomst St. Stevenskerk. Hier spreken onder andere de Dean of Coventry, John Witcombe, Joost Rosendaal namens de Radboud Universiteit en Mr. A.H. Sterling, Chargé d’Affaires namens de Amerikaanse ambassade. Voorganger is dominee Henk Gols.

Stille tocht
12.45 uur Stille tocht naar het monument De Schommel, Raadhuishof.
13.15 uur Samenkomst met kranslegging bij het monument De Schommel (m.m.v. Basisschool Montessori Nijmegen en Montessori College Nijmegen)
15.00 uur Ontmoeting in de Lutherse kerk
16.00 uur Orgelconcert Lutherse kerk

Monument
Bij het monument zullen spreken: burgemeester Bruls, mevrouw De Boer- Lubberts als nabestaande en de heer Fennema namens Stichting In Paradisum.

Behalve de herdenking zijn er op en na 22 februari nog diverse andere herdenkingsactiviteiten.

Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
Hier is op 22 februari de junioractiviteit ‘Herinneringen aan Hans van Dreven’
Een van de slachtoffers van het bombardement is de zesjarige Hans van Dreven, die met zijn ouders en zijn twee broers aan het Valkhof 5 woonde. Aan de hand van zijn verhaal, bijzondere documenten en een stadswandeling organiseert het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis op 22 februari vanaf 14.00 uur een gratis junioractiviteit voor kinderen van 8 tot 14 jaar oud en hun ouders. Door middel van beelden wordt toegelicht wat 70 jaar geleden precies gebeurde. .

Daarnaast is in het Huis de expositie Bommen op Burgers te zien. Deze expo schetst de rol van de oorlogvoering in de lucht, de oorlogsjaren in Nijmegen en besteedt aandacht aan het bombardement vanuit het gezichtspunt van de slachtoffers. De tentoonstelling is te zien t/m 23 augustus 2014.

Regionaal Archief Nijmegen
Het Regionaal Archief Nijmegen doet in 2014 een extra inspanning om oorlogsdocumenten te verwerven om deze toegankelijk te maken voor het publiek en te bewaren voor toekomstige generaties. Het Archief beschikt al over een groeiende verzameling boeken, brochures, dagboeken, brieven, krantenartikelen, pamfletten, foto’s en documenten.