donderdag, 16. oktober 2014 - 21:08 Update: 16-10-2014 22:15

No Surrenderleden die in Irak en Syrië vechten zijn in principe strafbaar

In Irak en Syrië vechtende No Surrenderleden zijn in principe strafbaar
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Amsterdam

Actieve deelname aan de strijd tegen IS in Irak en Syrië is in beginsel wel strafbaar.

Voor Nederlanders en anderen die in Nederland hun woon- of verblijfadres hebben, geldt het Wetboek van Strafrecht ook over de landsgrenzen. Dit heeft het Openbaar Ministerie donderdag bekendgemaakt.

Bepaalde handelingen in die gewapende strijd kunnen oorlogsmisdrijven zijn, maar ook commune misdrijven, zoals moord, doodslag, vrijheidsberoving of mishandeling. Of er ook reden is om zulke commune misdrijven te vervolgen, hangt af van de omstandigheden waaronder die misdrijven zijn gepleegd, bijvoorbeeld of het gebruikte geweld gerechtvaardigd is. Het Openbaar Ministerie kan daarover pas achteraf een oordeel geven als de feiten bekend zijn.

Eerder deze week kwam in het nieuws dat drie leden van de motorclub No Surrender aan de zijde van de Koerden zouden meevechten tegen IS. De indruk ontstond dat zij daarvoor niet strafbaar zouden zijn. Dat is niet terecht. Ook zij vallen gewoon onder het Nederlandse strafrecht en kunnen dus worden vervolgd als zij misdrijven plegen.

Zelfstandig

Hulp aan IS of in dienst treden bij IS is zelfstandig strafbaar nu Nederland met actieve gevechtshandelingen deelneemt aan het gewapend conflict tegen IS. Aansluiting zoeken bij internationale terroristische organisaties, zoals IS en al Qa’ida, was altijd al strafbaar.

Verder kunnen specifieke gevechtshandelingen in naam van IS onder omstandigheden ook worden aangemerkt als oorlogsmisdrijven en commune misdrijven. Jihadisten die willen uitreizen om deel te nemen aan de gewapende strijd worden zoveel als mogelijk tegengehouden op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme.

Provincie: