dinsdag, 23. december 2014 - 18:10 Update: 23-12-2014 22:06

Nog veel mis met diagnose vegetatieve patiënt

Nog veel mis met diagnose vegetatieve patiënt
Foto: Archief EHF
Nijmegen

Bij 39 procent van de vegetatieve patiënten wordt de verkeerde diagnose gesteld. Dat blijkt dinsdag uit het eerste volledige overzicht dat onderzoekers van het Radboud UMC en collega’s hebben gepubliceerd in het vakblad JAMDA.

Vergeleken met andere landen kent Nederland relatief weinig vegetatieve patiënten. Bovendien worden sommige van die patiënten zeer langdurig doorbehandeld. Sommige mensen die in coma zijn geraakt, openen na enkele weken hun ogen zonder echt wakker te worden. Ze verkeren in een vegetatieve toestand (niet-responsief waaksyndroom): zonder tekenen van bewustzijn, doelgerichte reactie of communicatie.

Relatief weinig patiënten

Voor 41 patiënten gaven de behandeld artsen aan dat die zonder twijfel in een vegetatieve toestand verkeerden. Na een nieuwe, nauwkeurige diagnose waren dat er nog 24. Er zijn dus weinig vegetatieve patiënten in Nederland, ongeveer 3 patiënten per twee miljoen inwoners. 

Uit eerder onderzoek blijkt dat dit het laagste aantal ter wereld is. Verder blijkt dat bij de helft van de patiënten de hersenschade is ontstaan door zuurstoftekort tijdens hartstilstand en reanimatie.

Categorie:
Provincie: