donderdag, 15. mei 2014 - 14:13 Update: 03-07-2014 0:36

Is Noord-Groningen aan ramp ontsnapt?

Sxc
Foto: SXC

Op het terrein van Pouw in de Eemshaven heeft in december 2007 brand gewoed in een grote partij magnesiumslakken. Volgens magnesium branden specialist Klaas Tol uit Volendam is Noord-Groningen door het oog van de naald gekropen. Dit blijkt uit een reconstructie van RTV Noord.

Tol werd destijds ingehuurd om de magnesium brand te bestrijden die dreigde uit de hand te lopen en op dat moment al zeven dagen stond te branden. Tegenover de regionale omroep zegt hij dat een deel van Groningen en het Duitse kustgebied van de kaart hadden kunnen worden geveegd als het was fout gegaan. Er is 72 uur gewerkt om de magnesium brand te bestrijden. Tol kreeg hierbij hulp van enkele personeelsleden van het recyclingbedrijf Pouw. Deze bevestigen het verhaal van de Volendammer. 

Overheid
De provincie en gemeente ontkennen dat er spaken is geweest van een dergelijk gevaar. De provincie is ook niet met naar buiten getreden over de brand bij Pouw in de Eemshaven. Dit omdat de gevaarzetting te gering was en bewoning te ver weg. Ondanks dat de burgemeester van de gemeente Eemsmond op de hoogte werd gesteld dat er onrust was onder de bewoners van Oudeschip door een harde knal en schuddende huizen, is actieve berichtgeving niet overwogen.

Brandweer
Tol zegt dat hij geen enkele medewerking heeft gekregen van de brandweer. 'Ze zeiden dit is jou klus en have a nice day' werd er tegen Tol gezegd. De brandweer ontkent dat de brandweer Eemsmond op die 24 december is uitgerukt naar de Eemshaven voor de magnesium brand. Een inwoner van Oudeschip zegt na de harde knal en het schudden van zijn huis sirenes te hebben gehoord. 

Gevaar of geen gevaar
Tol is er van overtuigd dat Noord-Groningen door het oog van de naald is gekropen. Hoewel dit tot op heden door de provincie wordt ontkent. Het is niet duidelijk wie de beslissing bij de lokale of provinciale overheid heeft genomen dat de gevaarszetting gering was. Dit mede omdat de brandweer niet ter plaatse zou zijn geweest.

De reconstructie van de brand wordt donderdagavond uitgezonden op RTV Noord. 

 

Provincie: