donderdag, 9. januari 2014 - 22:16 Update: 03-07-2014 0:44

NPO: Omroepen niet langer afrekenen op aantal betalende leden

Foto van televisies | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Hilversum

Henk Hagoort, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NPO, de Nederlandse Publieke Omroep, heeft tijdens de nieuwjaarsreceptie gezegd dat de omroepen niet langer mogen worden afgerekend op het aantal betalende leden.

De NPO vindt dat het geld dat omroepen nu gebruiken voor ledenwerving, beter gebruikt kan worden voor het maken van goede programma's. Hagoort vindt ook dat omroepen meer samen moeten werken. In een persbericht laat de NPO donderdag weten dat de omroep de komende jaren de krachten wil bundelen bijvoorbeeld via het delen van ledenbestanden of gezamenlijke acties. In 2014 gaan de NPO kijken naar meer samenwerking op het gebied van de verkoop van programma’s in binnen- en buitenland. De opbrengst wordt gebruikt voor het maken van nieuwe programma’s.

Ook op de radio kunnen omroepen nog meer samenwerken. De successen van onder andere 3FM Serious Request, Top 2000 en de Sportzomer op Radio 1 laten zien dat het publiek die samenwerking waardeert en als een verbetering ervaart. De NPO is met de omroepen in gesprek over het samen huisvesten van redacties en het delen van faciliteiten. Maar meer samenwerking tussen omroepen kan alleen als omroepen niet elke vijf jaar worden afgerekend op het aantal betalende leden. Bovendien kost het werven van leden veel geld dat beter besteed kan worden aan programma’s. Henk Hagoort en Shula Rijxman, de Raad van Bestuur van de NPO, stelden daarom dat dit jaar wat hen betreft de laatste ledentelling ooit wordt gehouden.

De NPO laat in het persbericht ook weten dat dat de omroep beter wil inspelen op de mediabehoeften van het publiek door persoonlijker en actiever zijn publiek te benaderen. Omroep zijn, is meer dan uitzenden. De NPO wil zijn publiek daarom vaker ontmoeten door de komende jaren meer programma’s rondom evenementen te maken. Samen met landelijke en regionale omroepen, culturele instellingen en de muziekwereld wordt een NPO-evenementenlijst samengesteld. Het genre ‘evenementen’ is een van de vijf genres die vorig jaar tot prioriteit zijn benoemd door de Raad van Bestuur. Ook op de andere vier genres (nieuws, drama, documentaires en kinderprogrammering) gaat de NPO meer sturen. Daarnaast wil de NPO het publiek beter bedienen door het aanbieden van een persoonlijke digitale mediagids. Een gezamenlijke interactieve gids met onder andere persoonlijke kijktips, gerichte uitnodigingen voor evenementen en gesprekken rondom programma's en maatschappelijke thema's. Kortom, een gids die helemaal is toegesneden op de mediaervaringen van de kijker, zo schrijft de NPO op zijn site.

De NPO wil Verder naast een Raad van Toezicht ook een zogenoemde publieksraad waarin de kijkers zitting kunnen nemen.

Provincie: