woensdag, 15. januari 2014 - 11:04 Update: 03-07-2014 0:44

NSA kan offline pcs bespioneren

NSA kan offline pcs bespioneren
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie

De Amerikaanse geheime dienst NSA heeft wereldwijd op 100.000 computers in het geheim speciale software geïnstalleerd, die de dienst in staat stelt deze computers te bespioneren.

Daarbij is het niet noodzakelijk dat deze computers met het internet zijn verbonden. Dit schrijft de New York Times, aan de hand van NSA-documenten, computerexperts en regeringsleden, zo melden verschillende Nederlandse media woensdag. Het gaat alleen om computers in het buitenland. Op computers in de VS is de software niet geínstalleerd.

Volgens de New York Times maakt de NSA gebruik van de techniek van radiogolven, die data kunnen ontvangen via in de computer ingebouwde onderdelen. Soms worden die al ingebouwd door computerproducenten, maar ze kunnen ook door een geheim agent worden geïnstalleerd. De gegevens kunnen op kilometers afstand door een NSA-agent worden opgevangen met een speciaal kastje zo groot als een aktetas.

Vorige maand werd al eens melding gemaakt van  een speciale NSA-afdeling die gespecialiseerd is in het inbouwen van afluisterapparatuur. Online bestellingen van doelwitten werden onderschept en voorzien van afluisterapparatuur, om vervolgens afgeleverd te worden bij de eigenaar.

De NSA noemt deze afluistermethode ‘proactieve verdediging’ en zou de techniek onder meer gebruikt hebben om de legers van China en Rusland en drugskartels binnen de EU af te luisteren.

Categorie:
Tag(s):
nsa