vrijdag, 21. november 2014 - 20:55 Update: 21-11-2014 22:27

Nu ook in België al het pluimvee verplicht op stal

Belgisch pluimvee nu ook verplicht op stal
Foto: Archief bon
Brussel

De Belgische minister van landbouw Willy Borsus heeft vrijdag besloten dat naar aanleiding van de uitbraak van vogelgriep in Nederland nu ook Belgische professionele pluimveehouders hun pluimvee op stal moeten houden of in de buitenlucht moeten afschermen met netten.

Dit uit voorzorg. Het voedselagentschap FAVV raadt niet-professionele pluimveehouders nadrukkelijk aan dezelfde maatregel te nemen. Dit schrijf de Belgische krant Nieuwssblad.be op de site. De minister nam de beslissing nadat in Nederland het derde geval van vogelgriep was vastgesteld. En vanwege het feit dat wilde vogels hoogstwaarschijnlijk een hoofdrol spelen in de verspreiding van het virus. De maatregel is in België uit voorzorg genomen. Er is daar tot op de dag van vandaag  geen uitbraak van vogelgriep vastgesteld. In  gebieden met veel wilde vogels gold al een afschermplicht.

Maar de Belgische overheid heeft nog meer maatregelen genomen. Zo moeten voertuigen waarin pluimvee is vervoerd worden ontsmet na gebruik. Voertuigen die in Nederland zijn geweest of in risicogebieden in Groot-Brittannië en Duitsland moeten helemaal wegblijven bij pluimveehouderijen. 

 

Lees alles over:
Categorie: