maandag, 25. augustus 2014 - 21:28

NVM: Corporatiewoningen niet teveel en niet te goedkoop in de markt zetten

NVM Corporatiewoningen
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De verkoop van corporatiewoningen is een goede zaak, zolang de transacties geleidelijk plaatsvinden en deze niet zwaar onder de kostprijs worden aangeboden.

Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) in een reactie op een recent verschenen studie van de Amsterdam School of Real Estate (ASRE) naar de invloed van corporatieverkopen op de Nederlandse koopwoningenmarkt. "De voorzichtig herstellende woningmarkt is er niet bij gebaat als woningbouwcorporaties hun huizen in groten getale en tegen hoge kortingen van de hand gaan doen. Dat leidt tot nieuwe stagnatie en ontwrichting van de opkrabbelende woningmarkt", stelt NVM-voorzitter Ger Hukker.

ASRE heeft onderzocht in welke mate het aantal corporatieverkopen invloed heeft op de transactieprijs van reguliere koopwoningen. De onderzoekers zijn daarbij uitgegaan van een straal van 250 meter waarbinnen corporatieverkopen hebben plaatsgehad in de zes maanden voorafgaand aan de verkoop van de reguliere woning. ASRE heeft, om fijnmazig en nauwkeurig te effecten te kunnen vaststellen, gebruik gemaakt van data van de NVM en het Kadaster. De gegevens van het CFV zijn gebruikt om een relatie met de door corporaties verstrekte kortingspercentages te leggen. De hoofdconclusie van ASRE is dat corporatieverkopen op dit moment een beperkt prijseffect hebben op de reguliere koopwoningenmarkt. "Dat laat zien dat in de huidige situatie, waarbij er geen sprake is van grootschalig corporatie-aanbod, beide markten goed naast elkaar kunnen werken", aldus Hukker. "Het is wel zaak dat het op deze gecontroleerde manier blijft gaan. 

Want als corporaties in grotere getale huizen tegen lagere prijzen in de markt gaan zetten, dan vrees ik wel dat het de reguliere koopwoningmarkt aantast."

Tag(s):