zaterdag, 16. augustus 2014 - 10:54 Update: 16-08-2014 11:10

NVU spant kort geding aan over demoverbod Haagse Schilderswijk

NVU spant kort geding aan over demoverbod Haagse Schilderswijk
Foto: EHF
Den Haag/Arnhem

De Nederlandse Volks Unie (NVU) gaat het verbod om te demonstreren in de Haagse Schilderswijk bij de rechter aanvechten. Dit heeft de VNU laten weten.

Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag besloot donderdag om geen demonstraties meer toe te laten in de Haagse Schilderswijk. ‘Wij vinden dit een inbreuk op de vrijheid van meningsuiting en het demonstratierecht’, aldus de VNU.

Er spelen volgens de VNU te veel problemen momenteel in de Schilderswijk die benoemd moeten kunnen worden door politieke partijen, politici en actiegroepen. ‘Een klein groepje extremisten dat met stenen gooit naar de politie en een cameraman heeft belaagd, moet gewoon door politie en justitie aangepakt worden en niet leiden tot het verbieden van demonstraties om de problemen weer met de mantel der liefde te bedekken’, aldus de VNU.

VNU wil dat de voor 20 september gepland staande demonstratie met als thema: BAAS IN EIGEN LAND!, in de Haagse Schilderswijk dan ook gewoon doorgaat. Vanwege het door Van Aartsen ingestelde verbod zal de VNU dit gaan laten toetsen bij de bestuursrechter.

Provincie: