donderdag, 6. februari 2014 - 15:34 Update: 03-07-2014 0:43

NVWA blokkeert partij van 47.000 kilo mosselen

Foto van Mosselen | Sxc
Foto: SXC
Yerseke

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een partij van van ruim 47 ton vacuümverpakte mosselen van een mosselhandelaar in Yerseke geblokkeerd. Dit meldt de NVWA donderdag.

'De herkomst van deze mosselen kan niet met zekerheid worden vastgesteld', aldus de NVWA. Recentelijk was van deze partij een beperkte hoeveelheid uitgeleverd naar Ierland en die wordt ook teruggehaald.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft in november 2013 ook al maatregelen bij deze mosselhandelaar genomen. Aanleiding hiervoor waren meldingen uit Engeland dat mensen ziek waren geworden na het eten van mosselen die besmet waren met biotoxines. Het betrof Ierse mosselen die door het bedrijf in Yerseke geleverd waren. Het bedrijf wist hiervan maar had verzuimd dit tijdig te melden bij de NVWA. De NVWA heeft de nog aanwezige mosselen geblokkeerd en het bedrijf opdracht gegeven voor een recall. De NVWA heeft hierover toen ook een veiligheidswaarschuwing uitgedaan

Op 20 december 2013 ontving de NVWA opnieuw meldingen, ditmaal uit Zwitserland, dat ook daar mensen ziek waren geworden na het eten van mosselen. Volgens de melding zou het gaan om Deense mosselen die door het bedrijf in Yerseke geleverd waren. Onderzoek van de NVWA toonde echter aan dat het om dezelfde Ierse mosselen ging die voordat de partij door de NVWA geblokkeerd was geleverd waren aan een bedrijf in Zwitserland. Het bedrijf in Yerseke had dit niet aan de NVWA gemeld en deze levering was ook niet in de aangeleverde traceringgegevens terug te vinden.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit neemt bestuursrechtelijke maatregelen tegen het bedrijf om ervoor te zorgen dat de geblokkeerde mosselen niet alsnog in de handel worden gebracht. Daarnaast wordt door de Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) van de NVWA een strafrechtelijk onderzoek verricht onder leiding van het Functioneel Parket. In het kader van dit onderzoek is administratie in beslag genomen en hebben verhoren plaatsgevonden.

Provincie:
Tag(s):