woensdag, 29. oktober 2014 - 7:42 Update: 29-10-2014 17:15

'NVWA licht consument niet voldoende in bij dreiging miltvuur'

foodwatch: NVWA licht consument onvoldoende in bij dreiging miltvuur
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Consumenten delven opnieuw het onderspit nu de NVWA opnieuw mogelijk onveilig vlees van de markt haalt, stelt voedselwaakhond foodwatch.

Op 10 oktober maakte de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) bekend dat een partij rundvlees uit voorzorg van de markt wordt gehaald. De reden: het kan niet worden uitgesloten dat twee van de verwerkte karkassen besmet zijn geraakt met miltvuur, een voor de mens zeer gevaarlijke ziekte.

De NVWA riep vervolgens het vlees terug tot en met de supermarkten, maar consumenten zijn tot op heden – net als in de paardenvleesaffaire – niet opgeroepen gekochte stukken vlees terug te brengen naar de supermarkt. Zij worden zelfs niet ingelicht over de betrokken eindproducten. Onacceptabel, vindt foodwatch.

'NVWA speelt gevaarlijk spelletje'

Het Buro Risicobeoordeling (BuRo) adviseerde de NVWA om het vlees, en het vlees van runderen dat met het mogelijk besmette vlees in aanraking is gekomen, van de markt te halen. Hoewel je als mens veel bacteriën binnen moet krijgen om daadwerkelijk ziek te worden en die kans klein is, kan een gevaar voor de volksgezondheid volgens het BuRo niet worden uitgesloten. Volgens het beoordelingsbureau is de kans op overlijden zo'n vijftig procent, als je ziek wordt door het eten van de bacterie.

“De NVWA speelt een gevaarlijk spelletje door consumenten bewust niet in te lichten over de producten die mogelijk onveilig zijn. Gelukkig zijn er tot nu toe geen mensen ziek geworden, maar dat kon de NVWA niet van te voren weten,” stelt Meike Rijksen, campagneleider bij foodwatch. “De inschatting van de NVWA is deze keer goed uitgepakt, maar stel dat er wel mensen ziek waren geworden? De NVWA zou altijd uit voorzorg moeten handelen en consumenten moeten oproepen het vlees terug te brengen of weg te gooien.”

Provincie: