vrijdag, 23. mei 2014 - 7:51 Update: 03-07-2014 0:36

NVWA noemt koffergastoestellen na tests levensgevaarlijk

NVWA noemt koffergastoestellen na tests levensgevaarlijk

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) raadt koken op koffergastoestellen af, omdat uit eigen laboratoriumtesten blijkt dat deze kunnen ontploffen.

De NVWA heeft 27 modellen, oftewel ongeveer 80 procent van alle in Nederland verkochte gastoestellen, onderzocht. Daarvan bleek geen enkele veilig te zijn omdat bij gebruik de gasbus kan ontploffen.

In het kooktoestel zit een gasbusje in de vorm van een spuitbus. Uit laboratoriumtesten van de NVWA blijkt dat dit gasbusje tijdens het koken een temperatuur van boven de 70 graden Celsius kan bereiken. Bij het laboratoriumonderzoek was een normaal in de handel verkrijgbare grote bak-/braadpan gebruikt. Door de compacte constructie kan de warmte niet weg en ontstaat er een reëel gevaar voor gaslekkage en explosie.

Wat te doen?
De geteste modellen zijn representatief voor alle koffergastoestellen op de Nederlandse markt. Maar omdat niet alle koffergastoestellen zijn getest, is het in theorie mogelijk dat sommige koffergastoestellen wel veilig zijn. Het is nu aan de producenten en leveranciers om aan te tonen dat hun gastoestel wel of niet veilig is. Onveilige producten moeten zij van de markt halen en zo nodig hun afnemers informeren over de gevaren.

Zolang geen enkele fabrikant de veiligheid kan garanderen, raadt de NVWA consumenten in de tussentijd uit voorzorg af te koken op koffergastoestellen.